Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ο Μάριος Ιορδάνου σκηνοθετεί μία παράσταση- φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή, Γιάννη Ρίτσο, ανεβάζοντας για πρώτη φορά το αριστουργηματικό του ποίημα “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος” με νέα σε ηλικία ηθοποιό, χορό, τραγούδι και συνδυασμό και άλλων έργων του Γιάννη Ρίτσου (Ρωμιοσύνη, Εαρινή Συμφωνία, κλπ.) καθώς και του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και του Χαλίλ Γκιμπράν.

 Η παράσταση έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην καρδιά της Ιρλανδίας, στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ένα από τα ιστορικότερα Πανεπιστήμια του κόσμου με απόφοιτους όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Σάμιουελ Μπέκετ στις 25 Μαρτίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.. 

 Είναι η πρώτη φορά που η Σονάτα ανεβαίνει με μία νέα σε ηλικία ηθοποιό, τη Σοφία Καζαντζιάν η οποία υπογράφει και τη θεατρική διασκευή, στον πρωταγωνιστικό ρόλο συμβολίζοντας έτσι την ψυχή του ανθρώπου που θέλει πάντα να ονειρεύεται, να ερωτεύεται και να ξεπερνάει το χρόνο και τη φθορά, να σπάει τις αλυσίδες και τα όρια. Ο Γιάννης Ρίτσος πίστευε σε μία ποίηση που ενώνει τους ανθρώπους και στόχος της παράστασης είναι να “ακουστεί” η φωνή του ποιητή. Η προσθήκη στον τίτλο της λέξης “Venceremos” συμβολίζει λοιπόν, τον αγώνα του ανθρώπου να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό και να βγει νικητής. Πρόκειται για λέξη με την οποία έκλεινε τις ομιλίες του ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, περνώντας το μήνυμα ότι ο άνθρωπος μπορεί να βγει νικητής και να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.

 

Η Σοφία Καζαντζιάν ερμηνεύει, χορεύει, τραγουδάει και ενσαρκώνει την ηρωίδα του ποιήματος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μ. Ιορδάνου, ο οποίος συμμετέχει και ο ίδιος στην παράσταση.

Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν έχουν στο ενεργητικό τους μία ευρωπαϊκή θεατρική πορεία (Βερολίνο, Ζυρίχη, Μόναχο, Παρίσι, Μόσχα, Λονδίνο, Δουβλίνο) με τις παραστάσεις τους “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…” για τον Νίκο Καζαντζάκη και “Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)” για τον Διονύσιο Σολωμό, πορεία η οποία βραβεύτηκε τον Οκτώβριο από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Επόμενοι σταθμοί της παράστασης στο εξωτερικό θα είναι το Παρίσι, η Κριμαία, η Μόσχα και το Λονδίνο.

 

Σκηνοθεσία: Μάριος Ιορδάνου

Θεατρική Διασκευή/ Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Ερμηνεύουν: Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου

 

Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: 10€
Ταμείο: 12€

Κρατήσεις, τηλεφωνικά στο 2231051075