Ο μύθος της Llorona “ζωντάνεψε” στον Τόπο Τεχνών “Χώρα”

 

Την Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021, στον Τόπο Τεχνών “Χώρα”, είδαμε την Performance Llorona“.  Πρόκειται για το τρίτο μέρος της τριλογίας “Άφυλο ον”, μετά την Annabel” και τη “Frida που είδαμε το 2016 και 2017, αντίστοιχα.

Αυτή τη φορά, ήταν ο λατινοαμερικάνικος μύθος της Llorona που “ζωντάνεψε” για εμάς η καλλιτεχνική ομάδα της BelleArte Lamia.  Όπως αναφέρει ο μύθος, η Llorona είναι μια γυναίκα που εγκαταλείφθηκε από τον άντρα της και κυριευμένη από θλίψη και οργή, πνίγει τα παιδιά της στο ποτάμι πριν αυτοκτονήσει και η ίδια με τον ίδιο τρόπο.  Για την πράξη της αυτή καταδικάζεται να τριγυρνά αιώνια ψάχνοντας τα παιδιά της ενώ το πέρασμά της από έναν τόπο προκαλεί ατυχία και ο λυγμός της φέρνει τρόμο στους θνητούς.

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

 

Η πρώτη μας εικόνα από τη “δική μας” Llorona, μάς δόθηκε στο Πέτρινο κτίριο της “Χώρας” όπου ανάμεσα στις έξοχες, επιβλητικές και ατμοσφαιρικές φωτογραφίες της, εμπνευσμένης από τον μύθο της Llorona, έκθεσης φωτογραφίας του Άκη Λούκα, συναντήσαμε ένα αέρινο πλάσμα να μας δίνει χορεύοντας μια ερμηνεία του μύθου μέσα από μια δική της, υπέροχη, χορογραφία και την κίνηση του κορμιού της.  Παράλληλα, σε μια οθόνη προβάλλονταν συνεχώς, σε ένα διάλογο του μεταφυσικού με το απτό, τα εξαιρετικά αφηγηματικά video art της Anna Vasof.

Στη συνέχεια, οι “Άγγελοι” – συνδετικός κρίκος και σημαντικά στοιχεία που βοήθησαν στην εξέλιξη της αφήγησης σε ολόκληρη την τριλογία – οδήγησαν το κοινό σε μια ιδιαίτερη διαδρομή που αναπαριστούσε τόσο το φυσικό τοπίο όπου διαδραματίζεται ο μύθος όσο και τις δυσκολίες της θνητής ζωής της ίδιας της Llorona.

Η διαδρομή κατέληξε στην θεατρική και μουσική performance όπου μέσα από το μισοσκόταδο, σε μια σκηνική σύνθεση – αναφορά σε ολόκληρη την τριλογία “Άφυλο ον”, ξεπρόβαλλαν οι γυναίκες του Χορού που ψιγοψιθυρίζοντας ένα υπνωτιστικό νανούρισμα δημιούργησαν μια μαγευτική ατμόσφαιρα.  Με τη βοήθεια των υποβλητικών φωτισμών, της κίνησης και της αφήγησης του Χορού, παρασυρθήκαμε στην ουσία του μύθου.

Λίγο μετά την έναρξη της αφήγησης του Χορού, μια λευκοντυμένη φιγούρα, με ξέπλεκα μακριά μαλλιά πλησίασε από μακριά και με την εξαίσια φωνή της αλλά και μέσα από τον τρόπο που μοναδικά ερμήνευσε τα τραγούδια της νιώσαμε τον πόνο, την οργή και τη θλίψη της Llorona.  Οι μουσικοί, επί σκηνής, εκτός από τις υπέροχες εκτελέσεις των τραγουδιών, συνόδευσαν ιδανικά και την αφήγηση του Χορού ενώ στην άκρη της σκηνής βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας μια απλή γυναίκα να “μεταμορφώνεται” σε Llorona με την βοήθεια του θεατρικού μακιγιάζ.  Το ίδιο μακιγιάζ χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις performers καταφέρνοντας, ενώ έδινε απόκοσμη αίσθηση, να κάνει ταυτόχρονα την σύνδεση ανάμεσα στον υλικό κόσμο και σε εκείνο των πνευμάτων.

Η performance “έκλεισε” με την συγκλονιστική ερμηνεία του ομώνυμου τραγουδιού της Llorona τόσο ζωντανά, στη σκηνή, όσο και μέσα από βιντεοπροβολή και η τριλογία “Άφυλο ον” ολοκληρώθηκε με το θερμό χειροκρότημα του κοινού!

Ένα σημαντικό κομμάτι της Performance “Llorona” μπορείτε ακόμη να δείτε στη “Χώρα” καθώς η έκθεση φωτογραφίας του Άκη Λούκα, εμπνευσμένη από το μύθο της Llorona, θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 5 Σεπτεμβρίου, στο Πέτρινο κτίριο.

Συντελεστές:

Σύλληψη – Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιώργος Παπασταμούλος

Κινηματογράφιση: Άκης Λούκας

 Χορογραφία – Χορός: Άννα – Νίδια Παπανάγνου – Τελειόφοιτη Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού

Θεατρικό δρώμενο :

Σκηνοθεσία: Εύη Σταματίου
Performers:

Εύη Σταματίου

Αποστολία Κουκουφίκη

Όλγα Καλογήρου

Ήβη Κατσούνη

Θώμη Βούλγαρη

Αθανασία Ασπρούδη

Ελισσάβετ- Μαρία Ανδρονίδου

Γεωργία Ρέββα

Δήμητρα Κουκουφίκη

Εύη Γκόγια

Άγγελοι:

Γιάννης Καλογήρου

Βαγγέλης Μπαλατσούκας

Ενορχήστρωση και διασκευή τραγουδιών – Μουσική διδασκαλία: Σταυρούλα Μπότη – Μουσικολόγος

Τραγούδι: Αποστολία Κουκουφίκη – Σπουδάστρια Δημοτικού Ωδείου Λαμίας

Μουσικοί:

Κιθάρα: Αλέξανδρος Λεμονής – Σπουδαστής Δημοτικού Ωδείου Λαμίας

Βιολί: Αναστάσης Λεμονής – Σπουδαστής Δημοτικού Ωδείου Λαμίας

Πιάνο: Κωνσταντίνος Λεμονής – Σπουδαστής Δημοτικού Ωδείου Λαμίας

Θεατρικό Μακιγιάζ: Έμμυ Πανουργιά

Σκηνογραφία: Γιώργος Παπασταμούλος

Ενδυματολογική επιμέλεια: Όλγα Καλογήρου

Κατασκευή κοστουμιών: Ευαγγελία Σουλιώτη

Φωτισμοί: Άκης Λούκας

Video Art: Anna Vasof

Ηχοληψία: Μάνθος Λαγός, Ηλίας Παναγιωτόπουλος

Επιμέλεια Ήχου / Βιντεοπροβολής Performance: Γιώργος Κουκουφίκης

Φωτογραφίες Performance: Κατερίνα Διαμαντή / Δημήτρης Ντάνος

H Performance “Llorona” υλοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας.

 

Δείτε φωτογραφίες από τις πρόβες και την προετοιμασία της performance: 

 

 

 Το 15ο Φεστιβάλ Οίτης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λαμιέων και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.Σ.Τ.Ε).

 

2021-08-22T23:51:41+03:00
This website uses cookies and third party services. Ok