Βάλσαμο στις ψυχές μας ήταν η συναυλία των Stringless

 

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, ζήσαμε μια μαγική βραδιά με τις Stringless, το a cappella σύνολο από τη Θεσσαλονίκη!

Οι Stringless, χρησιμοποιώντας ένα και μόνο μουσικό όργανο, το πολυτιμότερο όλων, την φωνή, μάς ταξίδεψαν μουσικά σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από την πλούσια παράδοση του πολυφωνικού τραγουδιού των Βαλκανίων, την Πίνδο ως τον Καύκασο και έφτασε ως τις μέρες μας περνώντας από την οπερέτα, το τανγκό, το swing μέχρι το λαϊκό τραγούδι, ελαφρολαϊκό, ακόμα και ποπ κομμάτια αλλά και τραγούδια αγαπημένων καλλιτεχνών όπως η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Νίκος Παπάζογλου ενώ “συνομίλησαν” και με μύθους όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Φτάνοντας στο σήμερα, μάς σύστησαν τα δικά τους τραγούδια μέσα από τα οποία καταθέτουν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για όσα μας απασχολούν σήμερα, όπως οι γυναικοκτονίες και το περιβάλλον.  Στο τέλος της συναυλίας οι Stringless κατάφεραν να στάξουν βάλσαμο στις ψυχές μας, να νιώσουμε μέρος ενός συνόλου και να ενώσουμε κι εμείς τις φωνές μας μαζί τους, να ονειρευτούμε και να απαιτήσουμε ένα καλύτερο κόσμο για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Οι Stringless μετρούν δέκα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας. Έξι γυναίκες τραγουδούν και ανιστορούν όλες εκείνες τις στιγμές που τις έδεσαν μαζί. Το μοίρασμα τους γίνεται με μοναδικό όργανο τη φωνή και τους ήχους που παράγει το ανθρώπινο σώμα, αυτό που ξέρει πιστά να εκφράζει τα βάθη της ψυχής.

Ένα μοίρασμα από γυναίκες καλλιτέχνες και ένα «στρίγκλισμα» που ίσως μας κάνει να καταφέρουμε να ξυπνήσουμε μέσα μας, ό,τι βαθιά έχει αποκοιμηθεί κι έχει ανάγκη να ξανανθίσει.

Δέκα χρόνια δημιουργίας και έκφρασης ξετυλίγονται μέσα από ένα ρεπερτόριο και μια σκηνική παρουσίαση που είναι καθαρά γυναικεία θεώρηση των πραγμάτων. Η πολυφωνία λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Χωρίς να θυσιάζεται η μονάδα για χάριν της ομάδας, αλλά αντιθέτως το ίδιο το σύνολο ενισχύει τη διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητα της καθεμιάς… Βάση τους είναι η πολυμορφία, όπως ακριβώς πολύπλευρο είναι και το γυναικείο αρχέτυπο.

Οι Stringless είναι:

Αλμπένα Κούτοβα, Έλσα Μουρατίδου, Βασιλική Αλεξίου, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Στέλλα Γιαλτζή, Δωροθέα Μιχαήλ

 

 

 

2023-07-29T12:45:32+03:00