Μικρές Περιπλανήσεις με αγαπημένες μουσικές και… live μουσική επένδυση βωβής ταινίας

 

Την Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2024, οι Μικρές Περιπλανήσεις επέστρεψαν στον Τόπο Τεχνών «Χώρα» συμμετέχοντας στο 18ο Φεστιβάλ Οίτης με διπλό ρόλο, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική βραδιά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της βωβής ταινίας «Κοινωνική σαπίλα» του Στέλιου Τασσόπουλου, η οποία αποτελεί το πρώτο ελληνικό φιλμ κοινωνικής κριτικής και πρόδρομο του νεορεαλισμού στην Ελλάδα. Η ταινία, που ασχολείται με τη δεινή κατάσταση των ανέργων και φτωχών εργατικών πληθυσμών των αστικών κέντρων και απεικονίζει τους αγώνες για την οργάνωση της βιομηχανικής εργασίας σε συνδικάτα, είχε προκαλέσει αστυνομικές επεμβάσεις και ματαιώσεις προβολών κατά την πρώτη της διανομή στις αίθουσες.

Οι Μικρές Περιπλανήσεις ανέλαβαν να επενδύσουν μουσικά την ταινία με μια ιδιαίτερη προσέγγιση. Χρησιμοποιώντας δισκογραφημένη αλλά και ανέκδοτη ορχηστρική μουσική, που εκτέλεσαν ζωντανά, κατάφεραν να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους θεατές.

Χρησιμοποίησαν μουσικά θέματα που έδωσαν έμφαση στη δραματικότητα και την ένταση της ταινίας, χρησιμοποιώντας πλούσιες αρμονίες και δυναμικές εναλλαγές. Στις έντονα φορτισμένες συγκινησικά στιγμές, η μουσική περιλάμβανε μελωδίες γεμάτες συναίσθημα και μελαγχολία, αναδεικνύοντας τον ψυχισμό των χαρακτήρων. Στις σκηνές που απεικόνιζαν τους αγώνες των εργατών και τις κινητοποιήσεις για την οργάνωση σε συνδικάτα, η μουσική είχε ρυθμικά μοτίβα και έντονους ρυθμούς, δίνοντας έμφαση στην αποφασιστικότητα και την αλληλεγγύη των εργατών, ενώ δεν έλειψαν και οι δυνατές ορχηστρικές συνθέσεις στις στιγμές που το απαιτούσε η δραματική κορύφωση.

Μετά την προβολή της ταινίας, ακολούθησε συναυλία με τραγούδια από τη συνολική δημιουργία του συγκροτήματος. Οι Μικρές Περιπλανήσεις, μια παρέα όπως αυτοσυστήνονται ακόμη και σήμερα, γεμίζουν τον χώρο με την ενέργεια και την αγάπη τους για την μουσική. Με συνοδεία το μπουζούκι, το μαντολίνο, την κιθάρα, το ακορντεόν και το τουμπελέκι, όχι μόνο μάς διασκεδάζουν αλλά δεν σταματούν να γράφουν τραγούδια. Από την πρωτόλεια αρχή τους μέχρι την ωριμότητα των ολοκληρωμένων δουλειών τους, η μουσική τους παραμένει γεμάτη ζωντάνια και αυθεντικότητα.

Η βραδιά ήταν γεμάτη νοσταλγία, θύμησες και μοναδικές μουσικές στιγμές, επιβεβαιώνοντας την ανεξίτηλη παρουσία των Μικρών Περιπλανήσεων στη μουσική σκηνή και την αδιάλειπτη αγάπη τους για το ελληνικό τραγούδι. Το κοινό αναχώρησε γεμάτο έντονες εικόνες από την ταινία, μελωδίες και όμορφα συναισθήματα, ανυπομονώντας για τις επόμενες περιπλανήσεις της αγαπημένης μας παρέας.

2024-07-07T12:48:36+03:00
This website uses cookies and third party services. Ok