Τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2024, οι Μικρές Περιπλανήσεις έρχονται και πάλι στον τόπο τεχνών «Χώρα» και συμμετέχουν στο 18ο Φεστιβάλ Οίτης στα Λελέικα Υπάτης με διπλό ρόλο:
Αρχικά θα γίνει προβολή της ταινίας του Στέλιου Τασσόπουλου, «Κοινωνική σαπίλα»* (Ελλάδα 1932 διάρκειας 42΄), την οποία θα επενδύσουν με δική τους δισκογραφημένη αλλά και ανέκδοτη ορχηστική μουσική, που θα αποδώσουν σε ζωντανή εκτέλεση.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια από τη συνολική τους δημιουργία
*Η «Κοινωνική σαπίλα» είναι το πρώτο ελληνικό φιλμ κοινωνικής κριτικής, πρόδρομος του νεορεαλισμού στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας που ασχολήθηκε με τη δεινή κατάσταση των ανέργων και φτωχών εργατικών πληθυσμών των αστικών κέντρων και ταυτόχρονα απεικόνισε τους αγώνες για την οργάνωση της βιομηχανικής εργασίας σε συνδικάτα. Η πρώτη διανομή του στις αίθουσες συνοδεύτηκε από αστυνομικές επεμβάσεις και ματαιώσεις προβολών.
Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: 12 €
Ταμείο: 15 €
Γραφεία του Φεστιβάλ Οίτης στη Λαμία (Αντιγόνης 7, τηλ. 22310 43333) ώρες 10.00 έως 17.00.
Πληροφορίες / κρατήσεις: 6936995142 / 6936994980
ΜΙΚΡΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Μια παρέα, όπως τους αρέσει ακόμη και σήμερα να αυτοσυστήνονται. Μια παρέα που της αρέσει να κάνει μικρά και φαινομενικά άσκοπα τριγυρίσματα στους δρόμους του ελληνικού τραγουδιού.
Όπως τότε! Το 1985, όταν βρέθηκαν ο Νίκος Αρμπιλιάς, ο Χρήστος Γαμβρέλλης, η Σταυρούλα Παπαηλία, ο Λεωνίδας Κουλίτσης, η Ελένη Κολετζάκη και ο Μάνθος Αρμπελιάς.
Με συνοδεία το μπουζούκι, το μαντολίνο, την κιθάρα, το ακορντεόν και το τουμπελέκι διασκέδαζαν, αλλά έγραφαν και τραγούδια.
Πρωτόλεια στην αρχή, που μέστωσαν όμως και απόκτησαν τη γεωμετρία μιας ολοκληρωμένης δουλειάς.
Έτσι, όταν ο τότε δ/ντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κω, Θανάσης Καραναστάσης, τους έφερε σε επαφή με το Νίκο Παπάζογλου, η παρέα ήταν έτοιμη.
Τα τραγούδια, τους στίχους των οποίων είχαν γράψει οι ίδιοι αλλά και ο φίλος τους Στέργος Παπαποστόλου, άρεσαν στον Παπάζογλου, ο οποίος έμελλε να γίνει ο μέντοράς τους.
Η Πνευματική Εστία γίνεται ο χώρος ηχογράφησης των δύο πρώτων τους δίσκων, «Μικρές Περιπλανήσεις» το 1992 και «Άγονη γραμμή» το 1994, η παρέα από την Κω γίνεται γνωστή στο πανελλήνιο μέσω των ερτζιανών και τα καλέσματα για εμφανίσεις έρχονται από παντού.
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Ηράκλειο, Χανιά, Σάμος, Ρόδος, Σύμη, Νίσυρος, αγκαλιάζουν τον ήχο και το λόγο των «Μικρών Περιπλανήσεων», που σθεναρά επιμένουν να δηλώνουν ερασιτέχνες.
Ακολουθεί τρίτη δισκογραφική δουλειά το 1996 με τις «Ημέρες Απραξίας» και σιγά-σιγά η παρέα μεγαλώνει με την είσοδο ενός ακόμη φίλου, του Γιάννη Παπαστεργίου, που το 2000, αποτυπώνει τον ήχο του βιολιού του στην επόμενη δουλειά τους, τους «Κλέφτες του χρόνου».
Και στους δύο αυτούς δίσκους ο σχεδιασμός του εξώφυλλου και του ένθετου έγινε από τον Κώο ζωγράφο και φίλο της παρέας, Πέτρο Χατζηπέτρο.
Τον Μάρτιο του 2006 μπαίνουν για πρώτη φορά στο studio «Αγροτικόν» του Νίκου Παπάζογλου στη Θεσσαλονίκη και ηχογραφούν το «Και με οδηγό μου ένα παιδί».
Στην ηχογράφηση αυτή συμμετέχουν δύο ακόμα φίλοι, που έρχονται να συνδράμουν με την παρουσία, το κόντρα μπάσο και το μπουζούκι τους στην αρμονία της παρέας: Ο Παναγιώτης Κουτσούρας και ο Γιάννης Κολοβός.
…Και δεν είναι οι μόνοι. Ο Στέργιος Πολύζος, ο Γιώργος Χαρτοφίλης, η Ελευθερία Πρωτόγερου, ο Γιώργος Χάκας, ο Μάριος Λεοντίδης, ο Νίκος Χουλιαράς….. καταθέτουν με στίχους την ψυχή τους και μπολιάζουν με τη σκέψη τους την παρέα.
Οι «Μικρές Περιπλανήσεις» μεγαλώνουν…
Τέλη Αυγούστου του 2012 «εγκαινιάζουν» το «Νησιωτικόν», το σπίτι του Νίκου Παπάζογλου στη Νίσυρο που λειτουργεί και ως studio. Εκεί καθισμένοι όπως πάντα γύρω σ’ ένα δωμάτιο και με ηχολήπτες τον Χρήστο Μέγα και τον Γιάννη Αμπατζόγλου (παλιοί δικοί του και αυτοί), ηχογραφούν τα «Άστρα Που Ψιχαλίζουν Φως».
Πιο πρόσφατη δημιουργία τους, σε παραγωγή της Barbara Wiliams και του Νίκου Χατζηνικολάου, είναι η «Βαρύτητα», που ηχογράφησαν τον Αύγουστο του 2021 στο θέατρο «Σφαγείο» στην Κω με ηχολήπτη και πάλι τον Χρήστο Μέγα. Ο Περικλής Ντόβας και ο Στέφανος Χατζηνικολάου στολίζουν με το ούτι και τον μπαγλαμά τους από ένα τραγούδι, ενώ φωτογραφία του εξώφυλλου ανήκει στη Marie Pierre Amalvy.
Αξίζει ακόμα να επισημάνει κάποιος:
- Τις εμφανίσεις τους σε μουσικές σκηνές όπως οι «Γραμμές», το «Μετρό», η «Σφεντόνα», η «Αίγλη», η «Ζώγια», η «Χώρα», η Μικρή Σκηνή, ο Σταυρός του Νότου….
- τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος» στις Σάπες όπου εκπροσώπησαν το Αιγαίο,
- τη διπλή παρουσία τους στις εκδηλώσεις στο Πεδίο του Άρεως στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου,
- την εμφάνισή τους στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»,
- το αφιέρωμα που έκανε η ΕΤ1 στις «Μικρές Περιπλανήσεις» για την εκπομπή «Πρόσωπα στο τραγούδι»,
- την τετραπλή (Δημαρχείο Ρέντη, Αγία Παρασκευή, Σφεντόνα, Θέατρο Χώρα) εμφάνισή τους στις συναυλίες της ΕΡΑ 5, που μεταδιδόταν δορυφορικά σ’ ολόκληρη τη γη,
- τη συνέντευξη και μουσική επένδυση σε δορυφορική εκπομπή πολιτιστικού περιεχομένου της Αυστριακής τηλεόρασης,
- τη συμμετοχή τους στις ηχογραφήσεις της «Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλειδών Κω» και της Χορωδίας του 2ου Δημοτικού της Κω.