H Πειραματική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και το Φεστιβάλ Οίτης παρουσιάζουν την performance με τίτλο «FRIDA…η ζωή μου»
Το δεύτερο μέρος από την τριλογία «Άφυ-ιλο…ον!».
Μετά την performance Αnnabel που πραγματοποιήθηκε το περυσινό καλοκαίρι στα πλαίσια του 10ου Φεστιβάλ Οίτης, έρχεται φέτος το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Άφυ-ιλο…ον». Η ζωή της γνωστής ζωγράφου Φρίντα Κάλο «ζωντανεύει» μέσα από performance, θέατρο και live μουσική.
Φρίντα Κάλο: Μια γυναίκα που τόλμησε να διαφοροποιηθεί, που κυνήγησε τα όνειρά της, που ζωγράφισε με τα πιο έντονα χρώματα και έζησε μια ζωή δική της, μακριά από πρέπει και συμβατικότες.
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: Εργαστήρι, «Be a Frida»
Ώρα έναρξης: 19.00
Είσοδος ελεύθερη
«Μεταμόρφωση» σε Φρίντα Κάλο… «Τίποτα δεν είναι απόλυτο. Όλα αλλάζουν, κινούνται, τα πάντα περιστρέφονται, τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά»
Δηλώσεις συμμετοχής στο 6936995142.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: Θεατρική Παράσταση, «Frida»
Ώρα: 21.00
Είσοδος ελεύθερη
Η εταιρεία θεάτρου OMAZ παρουσιάζει την παράσταση «Frida», ένα έργο βασισμένο στη ζωή της Φρίντα Κάλο.
Ακούγονται: «Paloma Negra» Chavela Vargas, «La Llorona» Antonio Aguilar, «Juan Charrasquedo», «No volvere» Pedro Infante, «Deja que salga la luna»
Ταυτότητα της παράστασης:
Επί σκηνής: Έλλη Xρονιάρη
Σκηνοθεσία: Έλενα Βισέρη, Πέτρος Παπαζήσης
Δραματoυργία: Έλενα Βισέρη, Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση
Σκηνογραφία: Δήμητρα Παράσχου
Ενδυματολογία: Δέσποινα Γκουγκουλιάνα
Επιμέλεια Φωτισμών: Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση, Πέτρος Παπαζήσης
Σχεδιασμός Αφίσας: Έλενα Βισέρη
Γραφιστική Επιμέλεια: Δήμητρα Παράσχου
Φωτογραφίες: Buba Gabedava, Δήμητρα Παράσχου
ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ: Performance, «Ο Ντιέγκο και οι Φρίντες του»
Ώρα έναρξης: 22.00
Είσοδος Ελεύθερη
«Υπήρξαν δύο μεγάλα ατυχήματα στη ζωή μου. Το ένα ήταν με το το τρόλεϊ, και το άλλο ήταν ο Diego. Το δεύτερο ήταν μακράν το χειρότερο»
Η Φρίντα Κάλο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε νοσοκομεία! Ήξερε τι σημαίνει πόνος αλλά και… επιβίωση. Στην ηλικία των έξι αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο. Στα 18 της ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά. Ακόμη και όταν έχασε το μωρό της ως έμβρυο, έμεινε καθηλωμένη στο κρεβάτι για αρκετό καιρό.
Η Φρίντα ζωγράφιζε πορτρέτα του εαυτού της καθώς ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι του πόνου ως έναν τρόπο αντιμετώπισης των τραυμάτων της!
Συντελεστές:
Ντιέγκο: Θανάσης Ζήκας
Φρίντα 1: Ήβη Κατσούνη
Φρίντα 2: Εύη Σταματίου
Φρίντα 3: Μάρω Μπλούνα
Φρίντα 5: Εύη Γκόγια
Φρίντα 6: Όλγα Καλογήρου
Αγγελός 1: Δημήτρης Μεγαλιός
Αγγελός 2: Θώμη Βούλγαρη
Αγγελός 3: Κώστας Τσιμπούκας
Νοσοκόμος 1: Βάγγη Γαλάνη
Νοσοκόμος 2: Βαγγέλης Τζίμας
Ιδέα – σκηνοθεσία: Παπασταμούλος Γεώργιος
Βίντεο – Μοντάζ: Άκης Λούκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σταματίου
Ηχοληψία – φωτισμός: Αλέξης Τριανταφύλλου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ: Συναυλία Martha Moreleón & Latin Vibes
Ώρα έναρξης: 22.45
Είσοδος Ελεύθερη
To τελευταίο μέρος της βραδιάς είναι αφιερωμένο στο πνεύμα του χορού!
Και ποια καλύτερη να προσωποποιήσει το πνεύμα της γιορτής, από την φλογερή τραγουδίστρια Martha Moreleón από το Μεξικό; Μαζί με τους βιρτουόζους Αργεντινούς Herman Mayr (φωνή, μπάσο κιθάρα) και Demian Gómez (φωνή και τύμπανα), τον Περουβιανό Pedro Fabián (φωνή και κρουστά) και τους Έλληνες, Δημήτρη Σεβδαλή (πιάνο) και Κωστή Βαζούρα (φλάουτο, σαξόφωνο) βάζουν ψηλά τον πήχη και υπόσχονται ξέφρενο κέφι και χορό, σε μια βραδιά που μόνο μία «μουσική κολεκτίβα» που απαρτίζεται από Λατίνους και Μεσόγειους μπορεί να προσφέρει.
Ο Αργεντινός Herman Mayr, o Περουβιανός Pedro Fabián και o Σταύρος Λίνος, παρέα με την Mεξικάνα τραγουδίστρια, μας φτιάχνουν το κέφι με τις δονήσεις της Λατινοαμερικάνικης μουσικής.
Η Martha Moreleón είναι τραγουδίστρια και καθηγήτρια φωνητικής έκφρασης.Γεννήθηκε στην πόλη του Μεξικού από οικογένεια καλλιτεχνών. Ξεκίνησε να παίζει θέατρο και να τραγουδά από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Σπούδασε κλασσικό τραγούδι με τον περίφημο τενόρο Jose Pulido (Χοσέ Πουλίδο) στο Ανώτατο Εθνικό Ωδείο του Μεξικού και δραματική τέχνη στο “Actors Studio Dimitrios Sarras”(παράρτημα του Αctοrs Studio της Νέας Υόρκης).Συμμετείχε στα παραδοσιακά συγκροτήματα Citlali, Los Folkloristas (το σημαντικότερο στο είδος του στη Λατινική Αμερική), Papalote και Raza de Cobre.Το 1986 πήρε το 1ο βραβείο σαν ηθοποιός (σε μεξικάνικο έργο) στον διαγωνισμό “θέατρο της νεολαίας της πόλης του Μεξικού”. Έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες και έχει λάβει μέρος σε σημαντικά φεστιβάλ (Μεξικό, Η.Π.Α., Κούβα, Π. Ρίκο, Δανία, Κύπρο και Ελλάδα). Εδώ και χρόνια, ζει μόνιμα στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής αλλά και της της latin και της jazz μουσικής (Σ. Ξαρχάκος, Γ. Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Δουρδουμπάκης, Haig Yazdjian, Apurimac, Βαγγέλης Καρίπης, Estudiantina, Pepe Frank, Duok Sextet κ.ά.)Ανέκαθεν ενδιαφερόταν για την προώθηση της παραδοσιακής μουσικής και του νέου τραγουδιού (canto nuevo) της Λατινικής Αμερικής, όπως επίσης και για τη διάδοση του ελληνικού τραγουδιού στην πατρίδα της. Παράλληλα όμως, ασχολείται και με άλλα είδη μουσικής όπως: jazz, blues, soul, bolero, salsa, bossa-nova και το νέο τραγούδι της Βραζιλίας. Διδάσκει μοντέρνο τραγούδι στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ: Έκθεση φωτογραφίας «Frida Ιn Me»
Είσοδος Ελεύθερη
Στα πλαίσια της performance στον ίδιο χώρο φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας της Παρθένας Χαριστέα με τίτλο «Frida Ιn Me»
«Ήταν ένα απόγευμα του Ιούνη το 2014 όταν γεννήθηκε η Φρίντα μέσα μου. Πετάχτηκα από τον καναπέ, φόρεσα μια πολύχρωμη εσάρπα και κάτι μπρούτζινα σκουλαρίκια, έκοψα φρέσκα τριαντάφυλλα από τον κήπο μου, κι έβγαλα το πρώτο αυτοπορτρέτο. Η μεταμόρφωση ήταν λυτρωτική κι εθιστική…την λάτρεψα…επειδή αγάπησε τον πόνο της και αποτύπωσε με σαφήνεια τους εφιάλτες της και την ιδιαίτερη ψυχική της κατάσταση. Η Φρίντα αισθητικοποίησε την φρίκη της και ταυτόχρονα την διέλυσε, δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρώπινης δύναμης, εσωτερικότητας και θέλησης για ζωή, χωρίς όμως να φοβάται καθόλου τον θάνατο! Η σειρά αυτή των αυτοπορτρέτων μου αποτελεί μια προσπάθεια να ανακαλύψω την Φρίντα που βρίσκεται μέσα μου και να μεταφερθώ στον κόσμο της, έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν σύνορα ανάμεσα στο αντικειμενικά πραγματικό και στο φαντασιακά παράλογο.» Παρθένα Χαριστέα
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Φεστιβάλ Οίτης και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης