Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

 

Το  «For Women» project είναι μια σειρά παραστάσεων που αποτελεί φόρο τιμής στη Γυναίκα των τόπων και των χρόνων.

Η World Jazz βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη από το 2003 συλλέγει ήχους, ερευνά, ονειρεύεται και δημιουργεί μουσικές κολεκτίβες. Μαζί με εκλεκτούς μουσικούς-φίλους, διασταυρώνουν ήχους, συναισθήματα, βιώματα, με στόχο την ελευθερία και την ομαδική μουσική έκφραση.

Στη γυναίκα που γελάει, που ερωτεύεται, που πονάει, που θυμάται, που μάχεται, που θρηνεί, που ονειρεύεται, που επαναστατεί και ανασταίνεται. Στη γυναίκα που αγαπά και σε σφίγγει στην αγκαλιά της, τη μάνα, την αδελφή, τη σύντροφο, την κόρη. Στη γυναίκα την άχρονη και διαχρονική.

Μαζί με τους αγαπημένους και εκλεκτούς συνεργάτες της, δεξιοτέχνες της παραδοσιακής και τζαζ μουσικής, δημιουργούν ένα πολυδιάστατο ηχητικό περιβάλλον με φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους, λούπες και πολυφωνίες.  Αφηγούνται με μοναδικό ερμηνευτικό τρόπο τις ιστορίες γυναικών που ξεχώρισαν, ενέπνευσαν συνθέτες ανά τον κόσμο και γίναν τραγούδια στις μουσικές παραδόσεις των λαών.

«Η Suzanne σε παίρνει από το χέρι και σου δείχνει πού να κοιτάξεις πάνω από τις πόλεις, ανάμεσα στα σκουπίδια και στα λουλούδια υπάρχουν ήρωες, υπάρχουν παιδιά που ζητάνε την αγάπη.
Και σηκώνεις το κεφάλι στον ουρανό, στο πέταγμα του Μαύρου Κορακιού της Mitchell που αναζητάει τη φώτιση, τη μουσική σε κάθε του βουτιά στον αέρα.
Κι εκεί στην μέση της νύχτας σωπαίνεις και ακούς το σπαραγμό της Llorona, που μόνο οι Σαμάνοι και τα σκυλιά που ουρλιάζουν τη νύχτα μπορούν να την ακούσουν, να τη δουν… να μεταμορφώνεται σε Φάτα Μοργκάνα και με τα χέρια της να σου χαρίζει νερό θαλασσινό για να μεταλάβεις, την ώρα που η θεία Σάρα της Simone σηκώνει με την δύναμη της πλάτη της όλο σου τον πόνο και σε λυτρώνει…»
Αγγελική Τουμπανάκη

Αγγελική Τουμπανάκη 5tet – For Women:

Γιώργος Μακρής | γκάιντα, φλογέρες, καβάλ
Γρηγόρης Ντάνης | κιθάρα
Απόστολος Καλτσάς| μπάσο, loops
Ηλίας Δουμάνης | τύμπανα, pads, sound design
Αγγελική Τουμπανάκη | φωνή, loops, Fx

 

H αφορμή για τη γέννηση του project «for women»

To «For Women» είναι ένα project που ονειρευόμουν εδώ και αρκετά χρόνια. Μια από τις αφορμές αποτέλεσε η επίσκεψη μου μαζί με φίλους εθελοντές μουσικούς στις Γυναικείες Φυλακές του Ελαιώνα Θηβών. Οι μουσικές αυτές συναντήσεις γίνονται στα πλαίσια  των Δράσεων του «Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας» και του «Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών».
Σε κάποιες από τις συναντήσεις με τις γυναίκες, θέλησα να εισάγω την έννοια του «φωνητικού κύκλου» (σύνθεση με μοναδικό όργανο την φωνή). Σε ένα από αυτά τα αυτοσχεδιαστικά φωνητικά παιχνίδια σκέφτηκα να εντάξω ένα αγαπημένο μου κομμάτι, το «Ederlezi». Καθόλη τη διάρκεια της διδασκαλίας των στίχων, της μελωδίας αλλά και  της προσθήκης διφωνιών και τριφωνιών, άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι δημιουργείται στο σύνολο ένας διαφορετικός κοινός κώδικας, που προσκαλούσε την απόλυτη παρουσία της σκέψης. Αισθάνθηκα τις γυναίκες να νιώθουν τη σημαντικότητα του ρόλου τους ως μέλη μιας χορωδίας, μιας πολυφωνίας. Είδα τα Σώματα να ευθυγραμμίζονται, τις Φωνές να ενώνονται και τον Νου να συγκεντρώνεται. Στο τέλος το τραγούδι εξαφάνισε τους τοίχους και οι ψυχές τεντωθηκαν μέχρι τον ουρανό. Μετά ήρθε η συγκίνηση και οι αγκαλιές.
Η αίσθηση του ανήκειν σε κάτι τόσο δημιουργικό και συλλογικό προσφέρει πολλά στις γυναίκες αυτές σε προσωπικό και πρακτικό επίπεδο καθημερινότητας. Προσφέρει όμως και ένα πανίσχυρο εργαλείο για την κοινωνικοποίηση και την επανένταξη που θα έπρεπε να είναι ο πρώτος στόχος ενός σωφρονιστικού ιδρύματος.
Βγαίνοντας προσευχήθηκα και ευχαρίστησα το Θεό που μου χαρίστηκε αυτό το βίωμα. Είχα την τιμή και την απόλυτη ευτυχία μέσα από τη Μουσική και την Τέχνη, να αισθανθώ χρήσιμη, πλήρης και ευγνώμων.

Αργότερα είχα την τιμή να μου ζητηθεί να καταγράψω και τη συγκεκριμένη μου εμπειρία από την εξαιρετική ερευνήτρια – συγγραφέα κα Φαφαλιού στο βιβλίο της «Γυναίκες στην Φυλακή – Μαρτυρίες» από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Η βασική εικόνα του project όμως άρχισε να διαμορφώνεται με την πρόσκληση μου το 2020 στη σειρά ντοκιμαντέρ «Συν Γυναιξί» στην ΕΡΤ, αφιερωμένη αποκλειστικά σε γυναίκες. Η ιδέα και σκηνοθεσία ήταν της Νικόλ Αλεξανδροπούλου και ο οικοδεσπότης ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος. Η εκπομπή στόχευε να ψηλαφίσει τον καθημερινό φεμινισμό, μέσα από αληθινές ιστορίες γυναικών. Οι ερωτήσεις και όλη η αφηγηματική ροή ανέσυραν πάλι την ανάγκη μου για αυτό το μουσικό αυτό project.

Αγγελική Τουμπανάκη
PhD, βοκαλίστρια, καθηγήτρια φωνής, παραγωγός, sound experimentalist aggelikitoubanaki.com
Η Αγγελική Τουμπανάκη θεωρεί την ανθρώπινη φωνή το εκφραστικότερο και πλουσιότερο σε αποχρώσεις μουσικό όργανο. Με τη φωνή αυτοσχεδιάζει, πειραματίζεται, εκφράζεται
και επικοινωνεί, πιστεύοντας στην καλλιτεχνική έκφραση πέρα από μουσικά σύνορα και νόρμες.
Η προσέγγισή της στην τέχνη είναι σε διαλεκτική και συνθετική σχέση με τις παραστατικές/οπτικοακουστικές τέχνες και την εικαστική δημιουργία.
Παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές ολοκλήρωσε έναν πολυετή κύκλο επιστημονικής έρευνας –είναι αριστούχος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μοριακή Βιολογία. Θεωρεί βασικό της άξονα έμπνευσης και έκφρασης την βαθύτερη σχέση επιστήμης και τέχνης και εξερευνά εννοιολογικά και βιωματικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, την καλλιτεχνική έκφραση και τη διεπιστημονική οδό.

ΣΠΟΥΔΕΣ
Jazz Master Classes (Improvisation, Free Improvisation) με τους Bob Stoloff, JD Walter, Jay Clayton, Rene Marie, Sheila Cooper, Deborah Carter.
Circle Singing με το Bobby McFerrin και την ομάδα του (Omega Institute, New York).
Integrated Voice Therapy (3ο επιπεδο) με την λογοθεραπεύτρια-ειδική φωνοθεραπεύτρια
Ελπίδα Κουτσουμπάκη. Jazz τμήμα στο Ωδείο Athenaeum με υπεύθυνο τον Σύλβιο Σύρρο.
Τεχνική φωνής (SLS) με την Σοφία Νοητή. Κλασικό τραγούδι στο ωδείο Κ. Κλάβα με την
Μαργαρίτα Συγγενιώτου. Βυζαντινή Μουσική στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και
Παραδοσιακής Μουσικής της Ιερής Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σεμινάρια, Epirus Ensemble
(Ελληνικό Ινστιτούτο στη Βοστώνη), Mısırlı Ahmet Percussion Workshop, Ινδικoύ
κλασσικού τραγουδιού με τον Uday Bhawalkar, Πέρσικου κλασσικού τραγουδιού με την
Mama Khadem, Ρυθμολογίας με τον χορευτή Francisco Jose Suares Barrera, Flamenco
τραγουδιού με τον Vincente Gelo, Κλασσικό Οθωμανικό τραγούδι με τον Ahmet Erdogular,
Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και Βουλγάρικο
τραγούδι με την Tzvetanka, Varimezova στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross
Daly.
«TOUBANAKI MUSIC PROJECTS»
Με αφετηρία την εκπαίδευσή της στην τζαζ μουσική και με την έρευνα και συλλογή παραδοσιακών ήχων, ρυθμών, μουσικών ιδιωμάτων και φωνημάτων δημιουργεί το προσωπικό της ερμηνευτικό και ενορχηστρωτικό στίγμα. Από το 2005, είναι δημιουργός, lead vocalist και παραγωγός μιας σειράς διαφορετικών μουσικών projects με Contemporary Vocal Jazz και World Fusion Jazz μουσική
θεματολογία: «Toubanaki _Crossovers», «Toubanaki & the Buzz Bastardz», «Drums Voice Jazztronica Duet», «Jazz Plus», «Aggeliki Toubanaki ft avant garde electric harpist Maria-Christina Harper», «Ulaloum», τα οποία παρουσιάζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει παρουσιάσει τα projects της σε Festivals: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Athens Technopolis Jazz Festival, Athens Jazz FX Festival, Tinos Jazz Festival, Jazz In July Festival, 4ο Festival Θερινής Ακαδημίας Κλασσικής Κιθάρας Αρίων, Jazz + Praxis (2014), Fougaro Jazz Festival, Frank Zappa Festival, Festival Athens World Music Festival, Art Resistance, Music Heaven, Resistance Festival, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Φεστιβάλ Θεάτρου Βράχων Μελίνα Μερκούρη, Φεστιβάλ Πολυφωνικού τραγουδιού σε συναυλιακούς χώρους: Ηρώδειο, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσική Θεσσαλονίκης, Τεχνόπολη, Gazarte, Half Note, Μικρό Παλλάς, Bios, Ιανός, Κύτταρο, Γυάλινο Μουσικό
Θέατρο, Passport, Σταυρός του Νότου και στο εξωτερικό: New York, Massachusetts, London, Amsterdam, Tel Aviv, Oxford, Reading, Newcastle, Bassano del Grappa

 

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: 12 €

Ταμείο: 15 €

 

Προπώληση εισιτηρίων:  Γραφεία του Φεστιβάλ Οίτης στη Λαμία (Αντιγόνης 7, τηλ. 22310 43333) ώρες 10.00 έως 17.00.

Πληροφορίες: 22310 43333 / 22310 51075