Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Άρωμα και γεύσεις Ισπανίας στη «Χώρα». Μουσικοχορευτική παράσταση από τους “Sonidos del Alma con Socrates Mastrodimos & Sara Holgado” και μπουφέ με κλασικά ισπανικά πιάτα. 

Οι Sonidos del Alma: Ο Αντώνης Ανδρέου (Antonio Andreu) και η Βασιλική Τσιρώνη (Vasiliki Tsironi) στο χορό (baile) με συνοδοιπόρους στο ταξίδι τους τον δημοφιλή σε Ελλάδα και Ισπανία φλαμένκο μουσικό Σωκράτη Μαστροδήμο (Socrates Mastrodimos) στην κιθάρα (guitarra), και την εκπληκτική Ισπανίδα Sara Holgado στο τραγούδι (cante) συνθέτουν τα χρώματα μιας flamenco
μουσικοχορευτικής παράστασης, με στόχο να επικοινωνήσουν όσα δεν εκφράζονται με λόγια, αλλά με ήχους, μουσική και κίνηση.

Πρόκειται για μια μουσικοχορευτική παράσταση διάρκειας 90-120 λεπτών.

Μετά την παράσταση η Sangria, τα Tapas, οι Patatas bravas , τα Churros και η Crema catalana θα παρελάσουν από τον μπουφέ της «Χώρας».

Γενική είσοδος: 8 €

Κρατήσεις  τηλεφωνικά στο 2231051075

 

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept

 

 

 

Λίγα λόγια για το FLAMENCO
Το flamenco γεννήθηκε στα κατώτερα κοινωνικά επίπεδα της Ανδαλουσίας ,στη συνέχεια όμως εξελίχτηκε σε χαρακτηριστικό κομμάτι του πολιτισμού ολόκληρης της Ισπανίας. Το φλαμένκο ενσωματώνει μια σύνθετη μουσική και πολιτισμική παράδοση. Είναι γενικότερα παραδεκτό ότι δημιουργήθηκε από τη μοναδική συνύπαρξη και μείξη της αραβικής, ανδαλουσιανής, σεφαρδιτικής και τσιγγάνικης κουλτούρας στην περιοχή της Ανδαλουσίας πριν και μετά τη Ρεκονκίστα (Ανακατάληψη), την ιστορική δηλαδή περίοδο κατά την οποία οι Χριστιανοί βασιλιάδες ανακατέκτησαν την Ισπανία από τους Μουσουλμάνους.
Μουσικολογικά υπάρχουν επιρροές από το βυζαντινό και το γρηγοριανό μέλος καθώς επίσης και από τον ρυθμό της Μουσουλμανικής προσευχής κατά την περίοδο της Αραβικής κατοχής της Ανδαλουσίας (711-1492). Αρχικά έκανε την εμφάνισή του το cante (φλαμένκο τραγούδι) τον 16ο αι. με τον συνονθύλευμα των πολιτισμών των Μαυριτανών, των Εβραίων, των Αράβων, των τσιγγάνων και των Ανδαλουσιανών. Από τον 19ο αι. και μετά ξεκινάει η ανάγκη της συστηματικής καταγραφής της τέχνης του φλαμένκο καθώς μέχρι και εκείνη την περίοδο δεν ήταν ιδιαιτέρως αποδεκτό και οτιδήποτε διασώζεται ήταν από προφορικές μαρτυρίες. Τότε ήταν και η περίοδος που εισχώρησε στα λεγόμενα café cantantes στα οποία έδιναν παραστάσεις, αποκτώντας λάτρεις και χάνοντας την όχι και τόσο καλή φήμη που είχε μέχρι πρότινος. Δεν ήταν αποδεκτό καθώς το περιεχόμενο των τραγουδιών είχαν ως θέμα τον έρωτα, τη φυλακή, την βία και τις καθημερινές δυσμενείς συνθήκες. Οι συμμετοχές πλέον ήταν από επαγγελματίες χορευτές όπου με τη συνοδεία κιθαριστών απογείωναν το είδος. Οι κιθαρίστες αρχικά επηρεάστηκαν από τα κλασικά ισπανικά κομμάτια ενσωματώνοντάς τα στη μουσική τους. Από την άλλη, άρχισε να γίνεται επιτακτική η ανάγκη παρουσίας του χορευτή και της χορεύτριας με βασικό συστατικό τους τον ρυθμικό ήχο των ποδιών τους και την άρτια τεχνική τους. Αναδεικνύοντας την χάρη και την κίνηση των χορευτριών και την αρρενωπότητα των χορευτών. Το τρίπτυχο τραγούδι (cante), χορός (baile) και κιθάρα (toque),με δομές ρυθμικές, αρμονικές και μελωδικές, με διαφορετικό ύφος αναλόγως την διάθεση ακόμη και την περιοχή είναι το αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών πολιτισμών. Ενός είδους το οποίο εξελίσσεται, διαμορφώνεται και μας προσφέρει συγκίνηση, μαγεία, έντονα συναισθήματα. Το 2010 μετά από αίτηση της Ισπανίας, η UNESCO συμπεριέλαβε το φλαμένκο στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

 

 

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΟΥΠ

 

Αντώνης Ανδρέου (Antonio Andreu)-χορευτής, δάσκαλος Flamenco

Ο Αντώνης Ανδρέου έχει κάνει μαθήματα με τους καλύτερους στην Ελλάδα flamenco χορευτές (Βασίλη Σκεπετάρη, Ελένη Γιαννοπούλου, Ηλέκτρα Χρυσάνθου). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία με κορυφαίους παγκοσμίως χορευτές/τριες flamenco όπως Farruquito, Antonio Canales, Selene Munoz, Oscar de los Reyes, Jose Maya, Antonio Reyes, Kelian Jimenez, Mercedes Ruiz, Adolfo Vega, Pastora Galvan. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στην παγκοσμίου φήμης σχολή flamenco της Μαδρίτης Amor de Dios. Ακόμα, ασχολείται με τη μουσική από την ηλικία των 10 (Πιάνο, Κιθάρα, Τύμπανα, κρουστά). Έχει κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ Avith-“Heir of Agitation”, Emotion Art Music 2011, και έχει δώσει συναυλίες σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.
Παραστάσεις:
2010: Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – “Ορφέας και Ευρυδίκη” με τη χορευτική ομάδα Danza Flamenca Grupo του Βασίλη Σκεπετάρη. 2011: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – DANZA FLAMENCA – QUINTETO TANGARTO με τη χορευτική ομάδα Danza Flamenca Grupo του Βασίλη Σκεπετάρη. 2011: Θέατρο Ολύμπιον (Θεσσαλονίκη) – “Palabras”- με την ομάδα Hermanos της Μαρίνας Νότη.
2012: Εθνική Λυρική Σκηνή – “Carmen” με τη χορευτική ομάδα Danza Flamenca Grupo του Βασίλη Σκεπετάρη. 2012: Εθνική Λυρική Σκηνή – “Cuerda Viajera” Solea Flamenco της Ελένης Γιαννοπούλου. 2013: Θέατρο Ακροπόλ – “Solea 10” Solea Flamenco της Ελένης Γιαννοπούλου. 2014: Θέατρο Ορφέας – “Taconeo” – Taconeo της Ηλέκτρας Χρυσάνθου και Γιάννη Παπαγιαννούλη.
Έχει χορέψει σε διάφορα φεστιβάλ, μαγαζιά, μπαρ και εστιατόρια σε Αθήνα, Σαλαμίνα, Λαμία, και έχει συνεργαστεί επί σκηνής με μεγάλα ονόματα Ισπανών και Ελλήνων μουσικών. Τον Ιούλιο του 2016 ιδρύει το flamenco grupo “Sonidos del Alma” μαζί με τη χορεύτρια Βασιλική Τσιρώνη. Μαζί με το δημοφιλή Ισπανό κιθαρίστα και τραγουδιστή Alejandro Chacon πραγματοποιούν την πρώτη τους περιοδεία με στάσεις σε Άρτα, Φιλιππιάδα, Παξούς και Κέρκυρα.
Διδασκαλία: Διδασκαλία σε σχολές αλλά και ιδιαίτερα μαθήματα σε Αθήνα και Πειραιά, καθώς και σεμινάρια σε επαρχία και νησιά.

 

 

 

 


Βασιλική Τσιρώνη (Vasiliki Tsironi)-χορεύτρια, δασκάλα Flamenco
Η Βασιλική Τσιρώνη ξεκίνησε χορό από την ηλικία των 12. Σπούδασε μπαλέτο, λάτιν, καθώς και flamenco σε επαγγελματικό επίπεδο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με κορυφαίους παγκοσμίως χορευτές/τριες flamenco όπως Oscar de los Reyes, Adolfo Vega, Jose Maya, Antonio Canales, Andrian Sanchez, Patricia Guerrero σε Αθήνα και Ισπανία. Έχει παρευρεθεί επί σκηνής με μεγάλους και γνωστούς Ισπανούς και Έλληνες μουσικούς, όπως τους τραγουδιστές David ‘El Galli’, Αlfredo Tejada, και κιθαρίστες Paco Iglesias, Alejandro Chacon, Σωκράτης Μαστροδήμος, Πάνος Καρτίμπελης κ.ά.
Παραστάσεις: Έχει χορέψει στην Εθνική Λυρική σκηνή, στο Ακροπόλ και σε άλλα θέατρα και σκηνές, καθώς και σε διάφορα φεστιβάλ, μαγαζιά και εστιατόρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Άρτα, Ιωάννινα, Παξούς, Κέρκυρα. Τον Ιούλιο του 2016 ξεκινάει μια περιοδεία με το grupo Sonidos Del alma, αφήνοντας στο περασμά τους πολύ μουσική, flamenco ρυθμούς και εκρηκτικές εμφανίσεις.
Διδασκαλία: Έχει διδάξει λάτιν (American & international style) και flamenco σε Άρτα και Αθήνα σε διάφορες σχολές. Επίσης, έχει κάνει σεμιναριακά μαθήματα flamenco σε διάφορες πόλεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept

 

Σωκράτης Μαστροδήμος (Socrates Mastrodimos) (toque-κιθάρα)

Ο Σωκράτης ανήκει στη νέα γενιά φλαμένκο κιθαριστών. Του φλαμένκο χωρίς σύνορα… Η βάση του είναι η Σεβίλη (Ανδαλουσία) Συνθέτει, διδάσκει και δίνει παραστάσεις τόσο σαν σολίστας όσο συνοδεύοντας τραγουδιστές και χορευτές φλαμένκο. Το 2006 ταξιδεύει στη Σεβίλλη και αλλάζει η ζωή του. Ζει και αναπνέει το φλαμένκο στη γη που γεννήθηκε. Τον Ιούλιο του 2011 παίρνει μέρος στο διεθνές φεστιβάλ κιθάρας στην Κόρδοβα (Ανδαλουσία) και γνωρίζει προσωπικά τον μεγάλο δάσκαλο της φλαμενκο κιθάρας Manolo Sanlucar. Ο ίδιος τον καλεί στο σπίτι του και του προσφέρει μαθήματα δείχνοντάς του τα μυστικά της κιθάρας και του φλαμένκο. Μέχρι και σήμερα ο Σωκράτης είναι ένα από τους μαθητές του M.Sanlucar. “…La musica de Socrates tiene una profundidad y un caracter que le hacen parecer nativo del mundo flamenco o más bien parece que “nosotros” copiamos a el…” Manolo Sanlucar “…Η μουσική του Σωκράτη έχει ένα βάθος κι ένα χαρακτήρα που τον κάνουν να μοιάζει γεννημένος στον κόσμο του φλαμένκο ή ακόμα καλύτερα μοιάζει σαν “εμείς” να τον αντιγράφουμε…” Manolo Sanlucar Ο Σωκράτης Μαστροδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Ο πρώτος του δάσκαλος ήταν ο πατέρας του στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Άρχισε συστηματικά μαθήματα το 1982 με την Εύα Φάμπα στο Εθνικό Ωδείο απ’ όπου πήρε το δίπλωμα της κλασικής κιθάρας με τιμητική διάκριση και δίπλωμα “ειδικό αρμονίας” με καθηγήτρια τη Στέλα Μακρυγιάννη. Το 1993 βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό κιθάρας.
Στην Ισπανία έχει παρακολουθήσει σεμινάρια – master clases με Torombo, Niño de Pura, Carlos Pacheco, Jose Antonio Rodriguez, Paco Serrano, Manolo Franco, Miguel Angel Cortes, Michele Iacarino, Paco del Gastor, μεταξύ άλλων. Η μουσική του Σωκράτη διακρίνεται από μεγάλη πλαστικότητα τόσο από τις εμπειρίες του μέσα στο περιβάλλον του φλαμένκο και άλλες μουσικές του κόσμου, όσο και από τις σπουδές στου στην κλασική μουσική. Η προσαρμογή του στην Ανδαλουσία επιτεύχθηκε εύκολα και πολύ γρήγορα αναγνωρίστηκε η δουλειά του. Από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται με μεγάλους και γνωστούς καλλιτέχνες στο φλαμένκο όπως Farruquito, Lole Montoya, Carlos Heredia, Laura Vital, Sergio Fernandez, Eduardo Rebollar, Torombo, Manuela Rios Antonio Serrano, Antonio Zuniga, Juan Villar, Juan Jose Villar, Oruco, Jose Anillo, Pepe de Pura, Roman Vicenti μεταξύ άλλων φτάνοντας να παίξει σε θέατρα μεγάλου πρεστίζ όπως Teatro de la Maestranza de Sevilla, Teatro Lope de Vega de Sevilla, Teatro Quintero de Sevilla, Teatro Central (Sevilla), Teatro Alameda de Sevilla, Mezquita Catedral de Cordoba, Bilborock (Bilbao) και σε άλλα σημαντικά θέατρα, αίθουσες, μουσικές σκηνές τόσο στην Ισπανία όσο και σε Ελλάδα, Γαλλία Festival Arte Flamenco – Mont de Marsan), Γερμανία, Αγγλία, Βενεζουέλα, Παναμάς, Γουατεμάλα, Κίνα, Μαρόκο. Το καλοκαίρι του 2015 γνωρίζεται με το μεγάλο κιθαρίστα Κώστα Κοτσιώλη ο οποίος τον καλεί να παίξει στο διεθνές φεστιβάλ κιθάρας στο Βόλο τόσο το 2015 όσο και το 2016. Τον καθιερώνει υπεύθυνο του τμήματος του φλαμένκο στο φεστιβάλ. Βρίσκεται σε συνεργασία με τις σχολές χορού στην Αθήνα “Contratiempo” και “La Arachi Cali” πραγματοποιώντας παραστάσεις και σεμινάρια. Μερικές από τις σημαντικές στιγμές στη μέχρι τώρα πορεία του:  2008: ερμηνεύει δύο φορές το concierto de Aranjuez στην Τεχνόπολη και το Βυζαντινό μουσείο σε συνεργασία με τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων τπό τη διεύθυνσν του Μιχάλη Οικονόμου.  2010: Πρώτη εμφάνιση της παράστασής του με όνομα “seis cuerdas un corazon” (έξι χορδές μία καρδιά) στο θέατρο Celarg (Καράκας, Βενεζουέλα)  2012: Είναι καλεσμένος και παίζει σαν σολίστας στο αφιέρωμα για το Manolo Sanlucar στο Teatro de la Maestranza στη Σεβίλλη πλάι σε καλλιτέχνες όπως Eva Yerbabuena, Farruquito, Arcangel, Manolo Franco, Niño de Pura, Argentina κ.α  2014: Παίρνει μέρος παίζοντας solo στο πρώτο αφιέρωμα στον Paco de Lucia ύστερα από το θάνατό του στα πλαίσια των “jornadas a puertas abiertas” του superior conservatorio de música “Rafael Orozco” στην Κόρδοβα.  2014: Παραστάσεις στον Παναμά (εθνικό θέατρο) και Γουατεμάλα (εθνικό θέατρο) με μεγάλη καλλιτεχνική ομάδα όπου έκανε τη μουσική επιμέλεια. Συνεργασία με το διάσημο φλαμένκο χορευτή Farruquito.
 2014 Σεπτέμβρης: Έναρξη του Bienal de arte flamenco de Sevilla (Το μεγαλύτερο φεστιβάλ φλαμένκο το οποίο διαρκεί πάνω από ένα μήνα και γίνεται κάθε δύο χρόνια στη Σεβίλη) Plaza San Francizco. Καλεσμένος καλλιτέχνης στο αφιέρωμα στον Paco de Lucia μαζι με τους κιθαρίστες Dani de Moron, Manuel Valencia και Manuen de la Luz.  2015: Υπεύθυνος του φλαμένκο τμήματος και καλεσμένος του Κώστα Κοτσιώλη στο διεθνές φεστιβάλ κιθάρας Βόλου.  2015: ερμηνεύει το concierto de Aranjuez σε συνεργασία με την ορχήστρα “Presjovem” της Κόρδοβας υπό τη διεύθυνση του Lorenzo Ramos (Cordoba Mezquita Catedral en Andalucia)  2015 Νοέμβρης: Περιοδεία της παράστασής του με όνομα “De Atenas a Cai” (Από την Αθήνα στο Κάδιθ) σε έξι μεγάλες πόλεις της Κίνας (Beigjin, Dalian, Nanjin, Fuzhoo, Dongguan, Zhongshan)  2015, 2016 εκπαιδευτικά σχέδια και παραστάσεις “tirititram” και “lerele” στα πλαίσια του “Arte flamenco” de Mont de Marsan (Γαλλία)  2016 Απρίλης: Καλεσμένος καλλιτέχνης σε παράσταση του χορευτή Farruquito (Teatro Quintero, Sevilla)  2016 Απρίλης: Παρουσίαση του δίσκου “Tejiendo lunas” της τραγουδίστριας Laura Vital. Μέρος της μουσικής επιμέλειας.  2016 Bienal de arte flamenco de Sevilla “Mujeres de sal” (παράσταση της τραγουδίστριας Laura Vital)  2016 Bienal de arte flamenco de Sevilla. “La Sirenita por los mares andaluces” (παιδίκή παράσταση βάσισμένη στο παραμύθι “η μικρή γοργόνα” του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν της καλλιτεχνικής εταιρείας “flamencos por el mundo”) ο Σωκράτης κάνει τη μουσική επιμέλεια. Η παράσταση γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία με 5 συνεχόμενες παραστάσεις με εξαντλημένες εισόδους (θέατρα Quintero και Alameda) και με βλέψεις για περιοδείες το 2017 σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Η.Π.Α. “…η κιθάρα, η μουσική, η τέχνη… είναι η ζωή μου… δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς τι νιώθω όταν βρίσκομαι στη σκηνη… είναι η συγκίνηση παίζοντας την κάθε νότα… ο ερωτας… η γένηση και ο θάνατος την ίδια στιγμή… Σωκράτης la guitarra, la musica, el arte.. son mi vida.. no se que es lo que siento cuando estoy en el escenario… el escalofrío al dar cada nota… la ilusión… el enamorarse… el nacer y morir en el mismo momento para volver a nacer y morir antes que te pida tu ilusión volver a nacer…

 

SARA HOLGADO (cante-τραγούδι)
Η τραγουδίστρια Sara Holgado είναι από την Olvera, μια πόλη στη Sierra του Cadiz. Η αγάπη της για το φλαμένκο προέρχεται από την οικογένειά της και από δεκαπέντε χρονών άρχισε να μελετά μόνη της και αργότερα με διάφορους δασκάλους στο τραγούδι όπως Juan Peña el Lebrijano, Mayte Martín, Lole Montoya, Paco Taranto, Rufo de Santiponce, και Encarna Anillo. Μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της φέτος:
 Έχει εργαστεί στη μουσική σκηνή-Tablao El Patio Sevillano,  έχει κερδίσει το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό Trilogías,  έχει εμφανιστεί στο Θέατρο Ricardo Blume de Lima (Περού) στην παράσταση «Te quiero, Muerte” της Natalia Velarde,  συμμετείχε στο Festival Vents de Vilaine en Pont Réan (Γαλλία),  σε Flamenco Tours στην Tarifa,  στην Peña Flamenca Juanito Villar του Cádiz,  στην Peña El Lucero de Montilla και  στο XX Ρεσιτάλ Ποίησης-‘’Αφιέρωμα στον Luis Soler Guevara” στην Algeciras.  Το 2015 συμμετείχε στο XIX Ρεσιτάλ Ποίησης στην Plaza de San Isidro “’Αφιέρωμα στον Tito Muñoz” στην Algeciras μοιράζοντας την ίδια σκηνή με τον Joan Manuel Serrat ανάμεσα με άλλους. Το 2014 συμμετείχε στο Festival Internacional de Danza de Islamabad, παρουσιάζοντας το έργο της “Los Pájaros cantan flamenco” στο Festival del
Ramadán de Fez, κατάφερε να είναι στα ημιτελικά στο διαγωνισμό Operación Talento που οργανώθηκε από το Δημαρχείο της Σεβίλλης και ταξίδεψε στην Fukuoka και στην Osaka (Ιαπωνία) με τη σχολή Spainkikaku-Alma de Flamenco. Στο 2013 τραγούδησε στο XVI Φεστιβάλ Flamenco-Αφιέρωμα στον Diego del Gastor, και στο Φεστιβάλ “Noche flamenca Granada Joven 2013”.

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept