Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

 

Η αφηγήτρια Γεωργία Ματσούκα και οι δεξιοτέχνες μουσικοί Σόλης Μπαρκί (κρουστά, didjeridoo, ηχητικά αντικείμενα) και Απόστολος Καλτσάς (ηλεκτρικό μπάσο και ηλεκτρονικά εφέ) δημιουργούν μια σχεδόν μη προσχεδιασμένη performance με λόγο και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, για τη ζωή και τα παθήματα των καλικαντζάρων. Την ονομάζουν «Επιτέλους, έφυγαν!» και όχι τυχαία, αφού την παρουσιάζουν την ημέρα που παραδοσιακά οι καλικάντζαροι φεύγουν από τη Γη και μας αφήνουν στο φως.

Οι καλικάντζαροι είναι αρχαία ελληνική δοξασία, είναι 18 και χιλιάδες, καθώς έχουν συγγενείς σε όλον τον κόσμο! Τους φανταζόμαστε άσχημους και κακούς, να προκαλούν καταστροφές και ζημιές. Όχι, δα, υπερβολές! Είναι κυρίως ζαβολιάρηδες, στήνουν καρτέρι για να σε κάνουν να χορέψεις, βουτάνε μελομακάρονα και λουκάνικα, μαγαρίζουν το τζάκι, τέτοια. Κυρίως, τους αρέσει να ταράζουν τον κόσμο. Κανονικός μπελάς! Βέβαια, η λαϊκή παράδοση λέει κι άλλα, λίγο πιο σκοτεινά και λίγο πιο πονηρά, όμως εμείς θα πούμε μόνο αυτά που μπορούν να ακούσουν ακόμα και τα μικρά αυτιά.

*Οι μικροί έρχονται συνοδευόμενοι από ενήλικες, ενώ οι ενήλικες επιτρέπονται μόνο αν ήταν αρκετά ζωηροί φέτος.

*Με τις παραπάνω προϋποθέσεις, ένα συμβολικό αντι-καλικαντζαρικό φυλαχτό στο τέλος της παράστασης.

Η ομάδα

Η παραμυθομουσική ομάδα «λαλούν_από_σόλ» αποτελείται από την αφηγήτρια Γεωργία Ματσούκα (λαλού) και τους μουσικούς Απόστολο Καλτσά και Σόλη Μπαρκί. Καθένας έχει στο ενεργητικό του ανεξάρτητες παραγωγές και περισσότερες από μια ιδιότητες στον χώρο της τέχνης του. Η ομάδα συστάθηκε το 2020, με αφορμή μια παράσταση αφήγησης για ενήλικο κοινό, στο πλαίσιο του Syros Jazz Festival. Εκεί, ακούστηκαν λαϊκά παραμύθια και θρύλοι από όλο τον κόσμο, με θέμα την ανθρώπινη ψυχική δύναμη, αυτήν που υπάρχει μέσα μας και χρειάζεται να φέρουμε στην επιφάνεια όταν οι συνθήκες το καλούν. Το ρεπερτόριό τους είναι ευρύ αλλά πάντα περιστρέφεται γύρω από τα αρχέτυπα της προφορικής παράδοσης και τη σύγχρονη έκφρασή τους.

Όταν συναντιούνται οι λαλούν_από_σόλ, συνθέτουν ιδιαίτερες παραστάσεις αφήγησης με τον λόγο και μουσική. Αν και μελετάνε το βασικό σχήμα που επιθυμούν να έχει κάθε παράστασή τους, στη σκηνή διατηρούν την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού αξιοποιώντας την ενέργεια του κοινού και τις εκφάνσεις που φέρνει η ιστορία κάθε φορά. Αφηγούνται σε ενήλικο, παιδικό ή μικτό κοινό.

 

Μια σημείωση για τη συνύπαρξη της αφηγηματικής και της μουσικής τέχνης

Η συμμετρία των παραδοσιακών παραμυθιών των λαών και της μουσικής έχουν συσχετισμούς: όπως ο μουσικός εκτελεί μελωδικές παραλλαγές πάνω σε δεδομένη αρμονική βάση, έτσι και ο αφηγητής των λαϊκών ιστοριών διηγείται παραλλαγές της ίδιας ιστορίας πάνω σε δεδομένα μοτίβα· και οι δύο τέχνες φροντίζουν να εναλλάσσουν την οικονομία ενέργειας με τους ηχηρούς παροξυσμούς· και οι δύο τέχνες απελευθερώνουν υφές και συναισθήματα μέσα από τον επαυξημένο αυτοσχεδιασμό, σ’ έναν διαρκή νοητό διάλογο με τον εαυτό τους και το κοινό· και οι δυο τέχνες έχουν προκύψει από την ανάγκη των λαών να διατυπώσουν τις πτυχές του βίου τους και να αδράξουν δύναμη από την τέχνη· και οι δύο τέχνες έχουν ιδιόμορφα χαρακτηριστικά που συνεχίζουν να μεταβάλλονται μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό μπορούν και λένε τις ίδιες ιστορίες, ισάξια αλλά η καθεμιά με τον δικό της τρόπο.

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος: 8 €

 

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων, τηλεφωνικά στο 2231051075