Με το νέο κουαρτέτο της, η Μάρθα Μαυροειδή παρουσιάζει ένα πρόγραμμα από νέες συνθέσεις που συνδυάζουν στοιχεία από τις μουσικές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής με σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Μελωδίες που απηχούν την τροπικότητα της μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου, και θέματα που βασίζονται σε τεχνικές παραδοσιακών οργάνων, αποτελούν την βάση από όπου το σχήμα ανοίγεται σε αυτοσχεδιασμούς, αναζητώντας τα όρια μεταξύ παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής.
Το κουαρτέτο αποτελείται από τον Γιάννη Παπαδόπουλο στο πιάνο, τον Γιώργο Βεντουρή στο κοντραμπάσο, τον Δημήτρη Κλωνή στα τύμπανα και την Μάρθα Μαυροειδή στην φωνή και την ηλεκτρική λάφτα.
Μάρθα Μαυροειδή
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Έχει σπουδάσει σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, Βυζαντινή Μουσική με δάσκαλο τον Ιωάννη Αρβανίτη, Βουλγάρικο τραγούδι με την Dessislava Stefanova, την Galina Durmushlyiska, και την Tzvetanka Varimezova και φωνητική με τον Γιώργο Σαμαρτζή. Σπούδασε Μουσικολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Contemporary Music Through Non-Western Techniques στο Conservatorium Van Amsterdam, και Εθνομουσικολογία στο SOAS University Of London και στο University of California Los Angleles, με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Fulbright.
Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Queen Elizabeth Hall London, Onassis Foundation New York, Εθνική Λυρική Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.α) σε συνεργασία με σημαντικούς Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες (Eliza Carthy, Σαβίνα Γιαννάτου, Ross Daly, Haig Yazdjian, Στάθης Κουκουλάρης, Μιχάλης Σιγανίδης, Κώστας Θεοδώρου, Nedyalko Nedyalkov, Stian Carstensen, Yurdal Tokcan), και έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση (Αλάτι της Γης, Τα Μυστικά της Μουσικής, Ελλήνων Δρώμενα). Με το σχήμα Martha Mavroidi Quartet έχουν δώσει συναυλίες στην Αμερική, την Σουηδία, την Δανία, την Ισπανία, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Γερμανία, την Αυστρία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα, και συμμετείχαν στην διεθνή έκθεση WOMEX το 2012.
Είναι μέλος του φωνητικού κουαρτέτου “Γιασεμί” με το οποίο έχουν δώσει συναυλίες σε διάφορα φεστιβάλ (Διαδρομές στην Μάρπησσα Πάρος, Santorini Arts Factory, Μουσικές Κυριακές στο Λαβύρινθο, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου), έχουν συνεργαστεί με το Βουλγάρικο φωνητικό κουαρτέτο Eva Quartet και με το φωνητικό σύνολο Chores, συμμετείχαν στο αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον Μάνο Χατζιδάκι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και έχουν εμφανιστεί στην τηλεόραση (Αλάτι της Γης, Borders).
Έχει συνθέσει μουσική για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους (Pink River, Tomorrow already, Princess’ taste, Ο Ξεναγός), ντοκυμαντέρ και παραστάσεις χορού (Bull, 7 trax, Μεταπολίτευση, Το μαντρόσκυλο, Vacchai, Ο παπαγάλος, M, Lady R, Speechless, Afterwords, Mouth). Το 2022 έγραψε την πρωτότυπη μουσική για την παράσταση Ματωμένος Γάμος του Φ. Γ. Λόρκα που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο, και για την παράσταση Hello to Emptiness που θα κάνει πρεμιέρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή τον Απρίλιο του 2022. Έργα έχουν γράψει για αυτήν οι συνθέτες Γιώργος Κουμεντάκης, Γιώργος Χατζημιχελάκης, και Katarzyna Arnhold. Συμμετείχε στην όπερα “Η Φόνισσα” του Γιώργου Κουμεντάκη συντονίζοντας το Πολυφωνικό Κουαρτέτο. Έχει συνθέσει έναν κύκλο τραγουδιών για πολυφωνικό σύνολο με τον τίτλο “Έξι”, βασισμένο σε έξι ελληνικά έθιμα, το οποίο παρουσιάστηκε στην Αρχαία Μεσσήνη στα πλαίσια του προγράμματος “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”.
Έχει συνθέσει το μουσικό έργο “Το τραγούδι της Κυρά-Δομνίτσας” σε λιμπρέτο της Μάρως Βασιλειάδου, μια παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Έχει εκδώσει πέντε δίσκους (Ο κήπος της Ρίλα, Πορτάκι, Αγιωργίτικο, Η Κλωστή και το Βελόνι, Μαγιάτικο) οι οποίοι έχουν πάρει εξαιρετικές κριτικές από ελληνικά και διεθνή μουσικά έντυπα (εξώφυλλο στο Froots και άρθρα στα Sing Out, The Scotsman, Roots World, Songlines, The Sound of the World, Jazz&Tzaz), και ένα βιβλίο με συνθέσεις και διασκευές για φωνητικό σύνολο (Η Κλωστή και το Βελόνι, εκδόσεις Fagotto).
Έχει συνεργαστεί με χορωδίες και φωνητικά σύνολα τραγουδώντας, συνθέτοντας και διασκευάζοντας μουσική για φωνές a capella. Έχει διδάξει πολυφωνικό τραγούδι στο Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο και στον Φέγγαρο της Κύπρου, τροπικό αυτοσχεδιασμό και παραδοσιακό τραγούδι στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, και μουσική για εκπαιδευτικούς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Συντονίζει το εργαστήρι φωνητικού συνόλου The Happy Hour Choir, και διευθύνει την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής “Η Ροδιά”. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Tinos World Music Festival.
Petar Ralchev – Θάνος Σταυρίδης – Χρήστος Τάσιος
Τρεις κορυφαίοι μουσικοί και σολίστες οι οποίοι όχι μόνο ασχολούνται με τις μουσικές παραδόσεις του τόπου τους, αλλά και ανοίγουν νέους ορίζοντες συνδυάζοντας το χθες με το σήμερα μέσα απ’ τη μουσική δημιουργία, σ’ ένα ταξίδι στις μουσικές των Βαλκανίων.
Petar Ralchev
Ο Petar Ralchev θεωρείται ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια στη σύγχρονη βαλκανική μουσική σκηνή. Ιδρυτής ενός μοναδικού στιλ ερμηνείας με βασικά του χαρακτηριστικά την εξαιρετική δεξιοτεχνία, τη μελωδία, πλούσια σε αρμονία και τον αυτοσχεδιασμό, αποτελεί έμπνευση για πολλούς νέους ακορντεονίστες σε όλο τον κόσμο.
Έχοντας βαθιά γνώση των ποικίλων πολυρυθμικών και μελωδικών μοτίβων της λαϊκής παράδοσης, σε συνδυασμό με τις κλασικές σπουδές του στην National School of Music Art της Φιλιππούπολης, αποτελεί τη βάση για μια απίστευτη καλλιτεχνική ανάπτυξη.
Έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με μουσικούς γίγαντες τόσο των Βαλκανίων, όσο και του υπόλοιπου και λογίζεται ως ένας από τους πιό γνωστούς καλλιτέχνες στην Ευρώπη σήμερα.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι:
Ivo Papazov, Milcho Leviev, Teodosii Spasov, Stian Karstensen, Jovan Pavlovich, Bjorn Petter, Monique Lansdrop, Kornel Horvath και Kalman Balogh, Enver Izmailov, No border orchestra, Batoru, Alan Bern, Stephane Galland, Misirli Ahmet.
Mε πάνω από 30 χρόνια καριέρας στη μουσική βιομηχανία, χιλιάδες συναυλίες σε όλο τον κόσμο και πολυάριθμα βραβεία, εκτός από τη σόλο καριέρα του, έχει συμπράξει και ηχογραφήσει με πολλά συγκροτήματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.
Περισσότερες πληροφορίες:
petarralchev.com
Θάνος Σταυρίδης
Ο Θάνος Σταυρίδης είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους μουσικούς στο χώρο του ακορντεόν, με συνεργασίες τόσο σε παραστάσεις όσο και στη δισκογραφία, με κάποιους από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς τραγουδιστές αλλά και συνθέτες και μουσικούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Έλλη Πασπαλά, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ματούλα Ζαμάνη, Μάκης Σεβίλογλου, Εστουδιαντίνα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Theodosii Spassov (BG), Petar Ralchev (BG), Vlatko Stefanovski (NMK), Saso Popovski (NMK), VaskoAtanasovski (SLO), Κώστας Θεοδώρου, Φλώρος Φλωρίδης και πολλοί άλλοι.
Είναι, επίσης, από τους πρωτεργάτες της Balkan σκηνής στη χώρα, έχοντας υπάρξει ιδρυτικό μέλος ιστορικών σχημάτων, όπως οι «Βόρειοι Εταίροι», οι «Cabaret Balkan» και τώρα οι «Drom» και οι “Tales from the Box”.
Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 ηχογραφήσεις δίσκων τόσο ως σολίστας, όσο κι ως ενορχηστρωτής. Τα δύο προσωπικά του album “a Suitcase full of Dreams” (2016) και “Spicy Margarita” (2021) έχουν αποσπάσει διακρίσεις και πολύ καλές κριτικές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχοντας airplay σε σταθμούς της Αυστραλίας, της Αργεντινής, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη.
Το περιοδικό Accordion Stars Illustrated της Times Square Press με έδρα την Νέα Υόρκη τον συμπεριλαμβάνει στους 100 πιό γνωστούς ακορντεονίστες του κόσμου για τα έτη 2019, 2020 και 2021.
Περισσότερες πληροφορίες:
thanosstavridis.com
Χρήστος Τάσιος
Ο Χρήστος Τάσιος γεννήθηκε στις Σέρρες. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε στην ηλικία των 8 συμμετέχοντας στη φιλαρμονική του δήμου του Ν.Πετριτσίου παίζοντας κρουστά.
Αργότερα, στα 16 του, φοίτησε στο ωδείο Σερρών κάνοντας κλασσικές σπουδές και πιάνο. Τα κρουστά υπήρξαν πάντα το αντικείμενο προσωπικής μελέτης του. Μαθήτευσε δίπλα στον Κώστα Αναστασιάδη και τον Στέφανο Αγιόπουλο.
Οι πολλές και διαφορετικές επιρροές του, του επέτρεψαν να συνεργαστεί με τραγουδιστές και μουσικούς από διαφορετικούς χώρους. Μερικοί απ’ αυτούς είναι η Γλυκερία, η Ελένη Βιτάλη, η Μελίνα Κανά, η Λιζέτα Καλημέρη, η Μαρία Σουλτάτου, ο Γιώργος Μεράντζας, ο Νίκος Δημητράτος, ο Γιώργος Καζαντζής, τα μουσικά σχήματα “Αργατεία” και “drom” κι άλλοι.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς από όλη την Ελλάδα παίζοντας μουσικές που αγαπάει. Διδάσκει μουσική και είναι ο αρχιμουσικός της φιλαρμονικής του δήμου Ν.Πετριτσίου.
Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: 12 €
Ταμείο: 15 €
Πληροφορίες / Κρατήσεις θέσεων στα 22310 51075 & 22310 43333