Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

 

Ένα μουσικό τριήμερο στους πρόποδες της Οίτης παρέα με τα Ματζούνια. Στον φιλόξενο χώρο του Φεστιβάλ Οίτης, δίπλα στις όχθες του Σπερχειού, θα ενώσουμε ρυθμούς, στίχους και μελωδίες με δημιουργική και παρεΐστικη διάθεση. Στο τέλος του τριημέρου θα γίνει σύμπραξη των τριών σεμιναρίων για μια παρουσίαση κατά την διάρκεια συναυλίας με τα Ματζούνια

Μουσικό φωνητικό εργαστήρι “Σκοποί και στιχάκια”
Εισηγητής: Δημήτρης Αθανασόπουλος

Μία προσέγγιση στον κόσμο της παράδοσης, μέσω της φωνής, της δημιουργίας, του αυτοσχεδιασμού και της αλληλεπίδρασης. Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμες και δομές που μας έχουν δώσει οι παλιοί για να κάνουμε μουσική στο τώρα.

Θα μάθουμε κάποιους σκοπούς. Ο σκοπός είναι μια πιο ανοιχτή έννοια από αυτό που λέμε τραγούδι. Είναι η βάση μιας μελωδίας, η οποία μπορεί να τραγουδηθεί με διαφορετικούς τρόπους και παραλλαγές. Πάνω σε αυτούς τους σκοπούς θα μάθουμε να τραγουδάμε και να γράφουμε στιχάκια. Πολλά από τα “παραδοσιακά τραγούδια” που είναι γνωστά και τραγουδιούνται σήμερα δεν είναι κάτι άλλο παρά σκοποί που κάποια στιγμή ηχογραφήθηκαν με συγκεκριμένους στίχους και έγιναν γνωστά έτσι.

Όμως εμείς θα προσπαθήσουμε να τα πιάσουμε από πιο πίσω, εκεί που τα δίστιχα αυτοσχεδιάζονται πάνω σε ένα θέμα, όπως η αγάπη, η παρέα, η ζωή και ο θάνατος.

Σχεδόν σε όλο τον ελλαδικό χώρο κύριες μετρικές μορφές είναι το ιαμβικό 15σύλλαβο με ρίμα (η γνωστή ως μαντινάδα στην Κρήτη) αλλά και το τροχαϊκό 8σύλλαβο («Έλα έλα με τα μένα, να περνάς χαριτωμένα»). Με αυτά θα δουλέψουμε και εμείς.

Θα μας βοηθήσει η δομή της αντιφωνίας, δηλαδή κάθε σκοπός η τραγούδι μπορεί να λέγεται μία φορά από κάποια/κάποιον και να επαναλαμβάνεται από τους υπόλοιπους.

Καθόμαστε κύκλο και η συμμετοχή και η διδασκαλία γίνεται με τη φωνή. Οργανοπαίχτες που πιάνουν εύκολα μελωδίες και ρυθμούς στο χώρο των παραδοσιακών μπορούν να φέρουν τα όργανα τους και να συμμετέχουν και με αυτά. Η καθεμία/καθένας να κρατά και ένα στυλό/μολύβι και ένα χαρτί ή τετράδιο για το κομμάτι της συγγραφής των καινούριων στίχων!

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλες και όλους και δεν είναι απαραίτητες μουσικές γνώσεις.

Συνολική διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες
Κόστος σεμιναρίου: 40 ευρώ
Πληροφορίες στο email: dimitrisathanas@hotmail.com

Οι ώρες του σεμιναρίου μπορούν να διαμορφωθούν κατόπιν συνεννόησης

Σε περίπτωση πραγματοποίησης δύο σεμιναρίων μαζί υπάρχει έκπτωση 10%. Ειδική τιμή και για τα τρία σεμινάρια μαζί: 100 ευρώ. Εγγραφή και πληρωμή μέχρι 30/06/2022 μέσω τραπεζικής κατάθεσης στον παρακάτω λογαριασμό:

ΙΒΑΝ: GR6270100000000591868180382

IC: VPAYGRAA

Όνομα τραπέζης: VIVA PAYMENT SERVICES S.A.

Όνομα δικαιούχου: Γεωργίου Σεραφείμ

Σχετικά με την πρόσβαση με λεωφορείο καλέστε στα ΚΤΕΛ Λαμίας: 2231051345. Υπάρχει διαδρομή για Λουτρά Υπάτης με στάση στον χώρο των σεμιναρίων. Επίσης για όποιον προτιμήσει το τρένο θα υπάρχει δυνατότητα για δωρεάν μεταφορά από/προς το Σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου κατόπιν συνεννόησης.

Δυνατότητα για ελεύθερη κατασκήνωση στον χώρο του φεστιβάλ κατόπιν συνεννόησης.

Για διαμονή σε ξενοδοχεία στα Λουτρά Υπάτης που βρίσκονται πολύ κοντά στον χώρο των σεμιναρίων, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Ένωση Ξενοδόχων Υπάτης στο 22310 59380