Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Οι Sonidos del Alma: Ο Αντώνης Ανδρέου (Antonio Andreu) και η Βασιλική Τσιρώνη (Vasiliki Tsironi) στο χορό (baile) με συνοδοιπόρους στο ταξίδι τους δύο δημοφιλείς Ισπανούς μουσικούς (κιθάρα και φωνή/ guitarra y cante) και έναν Έλληνα μουσικό στα κρουστά (cajon), συνθέτουν τα χρώματα μιας flamenco μουσικοχορευτικής παράστασης, με στόχο να μεταδώσουν με ήχους, μουσική και κίνηση καταστάσεις και συναισθήματα.

Sal y Amor
Ένα «ταξίδι» στο μαγικό κόσμο του flamenco , μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση. Δεν πρόκειται για άλλη μια βραδιά flamenco, αλλά για μια παράσταση που συνδυάζει στοιχεία σύγχρονα, ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, πάντα όμως με όχημα το flamenco. Η επαφή, η ανάγκη για συνύπαρξη, η αγάπη, η ένταση, η αποξένωση, ο πόνος και τελικά η λύτρωση στην απόλυτη ελευθερία των επιλογών προσεγγίζονται μέσα από τις κινήσεις, τα χτυπήματα, το ρυθμό, τις χορδές, και τη φωνή. Η ‘’αγάπη’’ είναι ‘’αλμυρή’’, αλλά πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι το πιο όμορφο στη ζωή μας…’’Sal y amor’’….

Πρόκειται για μια μουσικοχορευτική παράσταση διάρκειας 120 λεπτών.

“Flamenco…, es una danza que puede combinar el arte y la pasión, puede ganar el corazón de todos…”

 

 


Λίγα λόγια για το FLAMENCO
Το flamenco γεννήθηκε στα κατώτερα κοινωνικά επίπεδα της Ανδαλουσίας, στη συνέχεια όμως εξελίχτηκε σε χαρακτηριστικό κομμάτι του πολιτισμού ολόκληρης της Ισπανίας. Το φλαμένκο ενσωματώνει μια σύνθετη μουσική και πολιτισμική παράδοση. Είναι γενικότερα παραδεκτό ότι δημιουργήθηκε από τη μοναδική συνύπαρξη και μείξη της αραβικής, ανδαλουσιανής, σεφαρδιτικής και τσιγγάνικης κουλτούρας στην περιοχή της Ανδαλουσίας πριν και μετά τη Ρεκονκίστα (Ανακατάληψη), την ιστορική δηλαδή περίοδο κατά την οποία οι Χριστιανοί βασιλιάδες ανακατέκτησαν την Ισπανία από τους Μουσουλμάνους.
Μουσικολογικά υπάρχουν επιρροές από το βυζαντινό και το γρηγοριανό μέλος καθώς επίσης και από τον ρυθμό της Μουσουλμανικής προσευχής κατά την περίοδο της Αραβικής κατοχής της Ανδαλουσίας (711-1492).
Αρχικά έκανε την εμφάνισή του το cante (φλαμένκο τραγούδι) τον 16ο αι. με τον συνονθύλευμα των πολιτισμών των Μαυριτανών, των Εβραίων, των Αράβων, των τσιγγάνων και των Ανδαλουσιανών.
Από τον 19ο αι. και μετά ξεκινάει η ανάγκη της συστηματικής καταγραφής της τέχνης του φλαμένκο καθώς μέχρι και εκείνη την περίοδο δεν ήταν ιδιαιτέρως αποδεκτό και οτιδήποτε διασώζεται ήταν από προφορικές μαρτυρίες. Τότε ήταν και η περίοδος που εισχώρησε στα λεγόμενα café cantantes στα οποία έδιναν παραστάσεις, αποκτώντας λάτρεις και χάνοντας την όχι και τόσο καλή φήμη που είχε μέχρι πρότινος. Δεν ήταν αποδεκτό καθώς το περιεχόμενο των τραγουδιών είχαν ως θέμα τον έρωτα, τη φυλακή, την βία και τις καθημερινές δυσμενείς συνθήκες. Οι συμμετοχές πλέον ήταν από επαγγελματίες χορευτές όπου με τη συνοδεία κιθαριστών απογείωναν το είδος. Οι κιθαρίστες αρχικά επηρεάστηκαν από τα κλασικά ισπανικά κομμάτια ενσωματώνοντάς τα στη μουσική τους. Από την άλλη, άρχισε να γίνεται επιτακτική η ανάγκη παρουσίας του χορευτή και της χορεύτριας με βασικό συστατικό τους τον ρυθμικό ήχο των ποδιών τους και την άρτια τεχνική τους. Αναδεικνύοντας την χάρη και την κίνηση των χορευτριών και την αρρενωπότητα των χορευτών.
Το τρίπτυχο τραγούδι (cante), χορός (baile) και κιθάρα (toque),με δομές
ρυθμικές, αρμονικές και μελωδικές, με διαφορετικό ύφος αναλόγως την διάθεση ακόμη και την περιοχή είναι το αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών πολιτισμών. Ενός είδους το οποίο εξελίσσεται, διαμορφώνεται και μας προσφέρει συγκίνηση, μαγεία, έντονα συναισθήματα.
Το 2010 μετά από αίτηση της Ισπανίας, η UNESCO συμπεριέλαβε το φλαμένκο στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότηταs.

 

Αντώνης Ανδρέου (Antonio Andreu)-χορευτής, δάσκαλος flamenco

Ο Αντώνης Ανδρέου έχει κάνει μαθήματα με τους καλύτερους στην Ελλάδα flamenco χορευτές (Βασίλη Σκεπετάρη, Ελένη Γιαννοπούλου, Ηλέκτρα Χρυσάνθου). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία με κορυφαίους παγκοσμίως χορευτές/τριες flamenco όπως Farruquito, Antonio Canales, Selene Munoz, Oscar de los Reyes, Jose Maya, Antonio Reyes, Kelian Jimenez, Mercedes Ruiz, Adolfo Vega, Pastora Galvan, Juana Amaya, Patricia Guerrero, Ana Morales, Chloe Brule, Jose Manuel “El Oruco”, Fuensanta “La Moneta”. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στην παγκοσμίου φήμης σχολή flamenco της Μαδρίτης Amor de Dios, αλλά και σε διάφορες σχολές στη Σεβίλλη. Μένει μόνιμα στη Σεβίλλη, στην πηγή του flamenco, κάνοντας μαθήματα καθημερινά και δίνοντας παραστάσεις στο πλευρό μεγάλων καλλιτεχνών.
Παραστάσεις:
2010: Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – “Ορφέας και Ευρυδίκη” με τη χορευτική ομάδα Danza Flamenca Grupo του Βασίλη Σκεπετάρη.
2011: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – DANZA FLAMENCA – QUINTETO TANGARTO με τη χορευτική ομάδα Danza Flamenca Grupo του Βασίλη Σκεπετάρη.
2011: Θέατρο Ολύμπιον (Θεσσαλονίκη) – “Palabras”- με την ομάδα Hermanos της Μαρίνας Νότη.
2012: Εθνική Λυρική Σκηνή – “Carmen” με τη χορευτική ομάδα Danza Flamenca Grupo του Βασίλη Σκεπετάρη.
2012: Εθνική Λυρική Σκηνή – “Cuerda Viajera” Solea Flamenco της Ελένης Γιαννοπούλου.
2013: Θέατρο Ακροπόλ – “Solea 10” Solea Flamenco της Ελένης Γιαννοπούλου.
2014: Θέατρο Ορφέας – “Taconeo” – Taconeo της Ηλέκτρας Χρυσάνθου και Γιάννη Παπαγιαννούλη.
Έχει χορέψει σε διάφορα φεστιβάλ, μαγαζιά, μπαρ και εστιατόρια σε Ελλάδα και Ισπανία, και έχει συνεργαστεί επί σκηνής με μεγάλα ονόματα Ισπανών και Ελλήνων μουσικών. Τον Ιούλιο του 2016 ιδρύει το flamenco grupo “Sonidos del Alma” μαζί με τη χορεύτρια Βασιλική Τσιρώνη. Μαζί με το δημοφιλή Ισπανό κιθαρίστα και τραγουδιστή Alejandro Chacon πραγματοποιούν την πρώτη τους περιοδεία. Στη συνέχεια ακολουθούν κι άλλες περιοδείες σε συνεργασία με Ισπανούς καλλιτέχνες.
Διδασκαλία: Διδασκαλία σε σχολές αλλά και ιδιαίτερα μαθήματα σε Αθήνα και Πειραιά, καθώς και σεμινάρια σε επαρχία και νησιά.

 

Βασιλική Τσιρώνη (Vasiliki Tsironi)-χορεύτρια, δασκάλα Flamenco

Η Βασιλική Τσιρώνη ξεκίνησε χορό από την ηλικία των 12. Σπούδασε μπαλέτο, λάτιν, καθώς και flamenco σε επαγγελματικό επίπεδο. Έχει παρακολουθήσει
σεμινάρια με κορυφαίους παγκοσμίως χορευτές/τριες flamenco όπως Oscar de los Reyes, Adolfo Vega, Jose Maya, Antonio Canales, Andrian Sanchez, Patricia Guerrero, Juana Amaya, Carmen Ledesma, Adela Campallo, Jose Manuel “El Oruco”, Chloe Brule, Ana Morales, Irene “La Sentio”, σε Αθήνα και Ισπανία. Έχει παρευρεθεί επί σκηνής με μεγάλους και γνωστούς Ισπανούς και Έλληνες μουσικούς, όπως τους τραγουδιστές David ‘El Galli’, Αlfredo Tejada, και κιθαρίστες Paco Iglesias, Alejandro Chacon, Σωκράτης Μαστροδήμος, Πάνος Καρτίμπελης κ.ά. Πλέον ζει μόνιμα στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη, όπου παρακολουθεί μαθήματα και δίνει παραστάσεις.
Παραστάσεις:
Έχει χορέψει στην Εθνική Λυρική σκηνή, στο Ακροπόλ και σε άλλα θέατρα και σκηνές, καθώς και σε διάφορα φεστιβάλ, μαγαζιά και εστιατόρια σε Ελλάδα και Ισπανία. Τον Ιούλιο του 2016 ξεκινάει μια περιοδεία με το grupo Sonidos Del alma, αφήνοντας στο περασμά τους πολύ μουσική, flamenco ρυθμούς και εκρηκτικές εμφανίσεις.
Διδασκαλία:
Έχει διδάξει λάτιν (American & international style) και flamenco σε Άρτα και Αθήνα σε διάφορες σχολές. Επίσης, έχει κάνει σεμιναριακά μαθήματα flamenco σε διάφορες πόλεις.

 

 

 

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: 10€
Πόρτα: 12€

 

Προπώληση εισιτηρίων:
Τόπος Τεχνών «Χώρα» (Λελέικα Υπάτης, Τηλ. 2231051075)
Γραφεία Φεστιβάλ Οίτης (Αντιγόνης 7, πλησίον Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας, ανοικτά καθημερινά 09.00 – 21.00 & Σάββατο 10.00 – 14.00, τηλ. 2231043333)