Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

 

Συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια με το Μουσικό Σχήμα Aegean Arc

 

«Μια μουσική παράσταση με λόγο, μελωδία, εικόνα, κίνηση, λουσμένη στο ανέσπερο φως του Αιγαίου»

Διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες σολίστες, με έντονη δραστηριότητα και μεγάλη διαδρομή στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, δημιουργούν το μουσικό σχήμα «Aegean Arc» και συνδιαλέγονται με τον μουσικό πλούτο, την κληρονομιά και την παράδοση του ελλαδικού χώρου. Αποτυπώνουν στιγμές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και λειτουργούν ως πρέσβεις της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής διεθνώς. Η σύμπραξή τους αποτελεί το εφαλτήριο για τον πολιτισμικό διάλογο της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο και κατ’ επέκταση, την ενίσχυση της παρουσία της χώρας στο εξωτερικό.

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου και οι συνεργάτες της, για άλλη μια φορά μας δείχνουν πως η παράδοση δεν είναι μόνο ένα κληροδότημα μουσειακού χαρακτήρα, αλλά πως ζει, αναπνέει και εξελίσσεται μέσα μας, μαζί μας, γύρω μας, για εμάς.

Το «Aegean Arc» παρουσιάζει μία παράσταση υψηλής καλλιτεχνικής αίσθησης που αναδεικνύει τον πολιτισμικό πλούτο του Ελλαδικού χώρου μέσα από σύγχρονα στιγμιότυπα της μουσικής παράδοσης του Αιγαίου. Οι καλλιτέχνες, με όχημα τον λόγο, τη μουσική, την κίνηση και σύμμαχο την πολυετή εμπειρία τους στο διεθνή χάρτη, προσεγγίζουν με σεβασμό την κληρονομιά που παρέλαβαν και προσφέρουν στο κοινό μια σύγχρονη οπτική. Τραγούδια και σκοποί από το Βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, την Κύπρο, την Πελοπόννησο και την Κάτω Ιταλία, πλαισιώνονται αρμονικά από χορευτικούς σχολιασμούς που βασίζονται σε παραδοσιακά μοτίβα. Με τον τρόπο αυτό οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν το ψυχικό σθένος, τις καθημερινές μάχες και τις μακρόσυρτες γραμμές που οι χαρές και ο πόνος σμίλεψαν στην ψυχή των Ελλήνων.

 

Κατερίνα Παπαδοπούλου & Aegean Arc

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου είναι μία σύγχρονη πρέσβειρα της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Η καταξιωμένη τραγουδίστρια, δασκάλα και οργανοπαίχτρια, με βαθιά γνώση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και μακρόχρονη πορεία στο ελληνικό και διεθνές μουσικό στερέωμα, κατέχει ένα ποικίλο ρεπερτόριο πλήθους τοπικών ιδιωμάτων της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας. Αποτέλεσε στενή συνεργάτιδα της μοναδικής Δόμνας Σαμίου επί 15 χρόνια, σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Σε διεθνές επίπεδο, τα τελευταία δέκα χρόνια συνεργάζεται με τον Jordi Savall, μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες παγκοσμίου φήμης στο χώρο της Παλαιάς μουσικής, καθώς επίσης και με το Μπαρόκ συγκρότημα L’ Arpeggiata, σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Με παρουσία σε περισσότερους από 50 δίσκους, η Κατερίνα, με το μουσικό σχήμα “Anastatica”, παρουσίασε τον Μάρτιο του 2021 τον δίσκο “Anastasis”, δίσκος που έχει ήδη κερδίσει διεθνή αναγνώριση και παραμένει σε κορυφαίες θέσεις των διεθνών charts (World Music Chart, Transglobal World Music Chart).

 

Στο μουσικό ταξίδι του «Aegean Arc», την Κατερίνα συνοδεύει ο Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), ο Γιώργος Κοντογιάννης (Κρητική λύρα, Udu, Μπεντίρ), ο Κυριάκος Ταπάκης (Ούτι, Ισπανικό laud) και ο Χαρίτωνας Χαριτωνίδης (Χορός, τσαμπούνα), ενώ τον ήχο επιμελείται ο Γιώργος Καρυώτης.

 

Το όνομα του μουσικού σχήματος, είναι εμπνευσμένο από το Νότιο Ελληνικό Tόξο, μια τοξοειδή γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι την Κάτω Ιταλία και περιλαμβάνει τα νότια παράλια της Μικρασίας, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τη Νότια Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Η περιοχή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον καθώς σχηματίζεται από την πλέον σεισμογενή οροσειρά της Ευρασίας, το «Αιγιακό Τόξο». Συνάμα όμως, διαθέτει ιδιαίτερο πολιτισμικό πλούτο καθώς τα κατά τόπους κοινά γλωσσικά και μουσικά χαρακτηριστικά, με αδιαμφισβήτητη συγγένεια και μοναδική ελληνικότητα, μαρτυρούν το αντάμωμα και τη συνύπαρξη λαών ανά τους αιώνες.

 

 

 

 

 

 

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: 12 €

Ταμείο: 15 €

(Για όσες και όσους θα συμμετέχουν στο εργαστήριο της προηγούμενης ημέρας των Κατερίνας Παπαδοπούλου και Χαρίτωνα Χαριτωνίδη, δεν υπάρχει επιπλέον κόστος για τη συναυλία)

Προπώληση εισιτηρίων:  Γραφεία του Φεστιβάλ Οίτης στη Λαμία (Αντιγόνης 7, τηλ. 22310 43333)
 Πληροφορίες: 22310 51075, 22310 43333