Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

 

To ”Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών” έρχεται στη Λαμία και κατασκηνώνει στη Χώρα από 12 έως 17 Μαΐου με μια κινητή έκθεση με φιγούρες του θεάτρου σκιών απ‘όλο τον κόσμο.

Με την έκθεση/εργαστήριοΣτην χώρα των Σκιών”, πρωινά εργαστήρια που απευθύνονται σε μαθητές Σχολείων και με απογευματινά εργαστήρια που απευθύνονται σε ομάδες γονιών με παιδιά.

 

  

ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

 

Οι Εκθέσεις και ο τρόπος λειτουργίας του Περιπλανώμενου Μουσείου

 

Το ‘’Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών’’, έχει ως σκοπό του, την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα διαπολιτισμικότητας. Αυτό που πιστεύουμε είναι πως χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον «άλλο» προκειμένου να βρούμε (ή και να δημιουργήσουμε) γέφυρες αλληλοκατανόησης μεταξύ των πολιτισμών. Σ’ έναν κόσμο που τείνει να γίνει εικονικός , αντιπροτείνουμε την ανάκτηση του χαμένου συναισθήματος μέσα από την επαφή μας με το αυθεντικό αντικείμενο. Αυτό που προτείνουμε είναι να μάθουμε μέσα από το αισθητηριακό και το συναισθηματικό βίωμα. Το περιπλανώμενο μουσείο μας, διαθέτει πάνω από 1000 αντικείμενα από όλο τον κόσμο τα οποία κατανέμονται σε διάφορες εκθέσεις/εργαστήρια. Το κάθε έκθεμα δεν είναι ένα απλό αντικείμενο. Είναι ένας λόγος να μιλήσουμε για τους ανθρώπους, να κινήσουμε την περιέργεια τους, να προκαλέσουμε τη δημιουργικότητα τους.

Τα χαρακτηριστικά του περιπλανώμενου μουσείου

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η προσβασιμότητα.

Προσβασιμότητα χώρου: εμείς είμαστε αυτοί που πηγαίνουμε στα σχολεία και στα διάφορα κέντρα πολιτισμού, και παρέχουμε τις «μουσειακές αίθουσες» στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Φυσική προσβασιμότητα : το μουσείο μας δεν έχει προθήκες. Τα αντικείμενα είναι προσιτά. Κατά την διάρκεια των επισκέψεων μπορούμε να τα αγγίξουμε και να αλληλεπιδράσουμε με αυτά με όλες μας τις αισθήσεις.

Διανοητική και αισθητηριακή προσβασιμότητα : το περιεχόμενο και ο τρόπος λειτουργίας του μουσείου είναι σχεδιασμένα έτσι, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί και να γίνει προσιτό σε διαφορετικά προγράμματα εκπαίδευσης και γενικά σε διαφορετικές διανοητικές και λειτουργικές δυνατότητες.

Μαζί με την έκθεση επίσης προσφέρουμε εργαστήρια σχετικά με το θέμα που παρουσιάζεται, μέσα από τα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους αντικείμενα

 

ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΕΚΘΕΣΗ /ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ” ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ΄΄

 

Η Έκθεση /Εργαστήριο αποτελείται από φιγούρες κουκλοθέατρου σκιών από όλο τον κόσμο.

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

PIYINGHI (Κίνα) Φιγούρες από δέρμα διάτρητο και περίτεχνα διακοσμημένο

WAYANG KULIT (Ινδονησία) φιγούρες από δέρμα, ζωγραφισμένες και διάτρητες, στυλιζαρισμένες

και με ιδιαίτερα λεπτά χέρια

WAYANG KLITIK (Ινδονησία) επίπεδες φιγούρες από ξύλο, πολύχρωμες και ανάγλυφες

ΝΑΝH TALUNH (Ταϊλάνδη) διάτρητες φιγούρες από δέρμα

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ (Ελλάδα και Τουρκία) ημιδιάφανες φιγούρες, αριστοτεχνικά ζωγραφισμένες

 

ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΣΚΙΕΣ είναι οι σκιές που η φιγούρα είναι το ίδιο το χέρι

με καταγωγή από την Κίνα, έγιναν γνωστές στην Βικτωριανή Ευρώπη, μέσα από

τα πολυάριθμα βιβλία της εποχής με οδηγίες, και σχέδια.

 

Τα αντικείμενα είναι αυθεντικά, προέρχονται όλα από τις χώρες καταγωγής τους.

Κάποια από αυτά είναι πάνω από εκατό χρονών.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Κατά την διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση γίνεται αφήγηση, με ιστορικά στοιχεία του κουκλοθέατρου, στοιχεία εθνολογίας και αφηγήσεις μύθων.

Η περιήγηση είναι διαδραστική και προσαρμόζεται στο εκάστοτε κοινό. Η έκθεση έχει  παρουσιαστεί σε πολύ μικρά παιδιά, εφήβους, άτομα με ειδικές ανάγκες και μεικτό κοινό, με μεγάλη επιτυχία.

Το κοινό κατά την διάρκεια της έκθεσης μπορεί να αγγίξει και να παίξει με τα αντικείμενα της συλλογής.

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Οι συμμετέχοντες μετά από όσα είδαν και άκουσαν, κατασκευάζουν τις δικές τους φιγούρες, δοκιμάζουν να τις εμψυχώσουν στη φωτισμένη οθόνη, παίζουν και στο τέλος τις παίρνουν μαζί τους.

 

Αριθμός ατόμων 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα

Χρόνος της έκθεσης /εργαστηρίου:  1 ώρα και 15 λεπτά για κάθε ομάδα ή σχολική τάξη με διάλειμμα 15 λεπτών ανάμεσα σε κάθε παρουσίαση.

Κόστος συμμετοχής 5 ευρώ ανά άτομο

Ομάδα εμψυχωτών

Η ομάδα μας απαρτίζεται από 2 έμπειρες παιδαγωγούς που παρουσιάζουν την έκθεση και καθοδηγούν τα εργαστήρια

 

Ιστορικό του Περιπλανώμενου Μουσείου των Πολιτισμών

 

Το Περιπλανώμενο Μουσείο των πολιτισμών άρχισε να διαμορφώνεται στη δεκαετία του ’90 και πήρε τη σημερινή του μορφή το 2001. Από τότε, έχει αυξηθεί το νούμερο των συλλογών, καθώς και ο αριθμός των εκθέσεων και των εργαστηρίων που προσφέρει.

Το Μουσείο έχει ταξιδέψει σε αμέτρητες  πόλεις της Ισπανίας και συνεργάστηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση, με δήμους και οργανώσεις. Για τρία χρόνια (2012-2014) παρουσίασε το έργο του υπό την αιγίδα της επιτροπής της UNESCO για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει παρουσιάσει τις εκθέσεις και τα εργαστήρια του σε σχολεία, ινστιτούτα, θέατρα, φεστιβάλ, πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα, μπροστά σε ένα πολύ διαφορετικό ακροατήριο: παιδιά, ενήλικες, οικογένειες, μετανάστες ,άτομα με ειδικές ανάγκες.

Από το 2017 συμμετέχει στο πρόγραμμα PICE (Διεθνής Προώθηση του Ισπανικού Πολιτισμού) του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας. Στην Ελλάδα ξεκίνησε την δραστηριότητα του το 2017.

 

Κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες: 2231051075 & 6936994980

Βίντεο από προηγούμενο εργαστήριο

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

 

 

 

Ειδικά μέτρα λόγω της πανδημίας COVID-19

Η διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων / δράσεων γίνεται τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν για την πραγματοποίηση ζωντανών θεαμάτων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υγεία όλων (θεατών, καλλιτεχνών, εργαζομένων).