ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ της Ξενιτιάς , του Έρωτα καθώς και ιστορικά ώρα έναρξης 9μ.μ.
Θα προηγηθεί Εργαστήριο Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού με τον Δάσκαλο Ευάγγελο Κώτσου και τα μέλη της ομάδας του Πολυφωνικού της Ηπείρου. ώρα έναρξης 6μ.μ.
Το πολυφωνικό σχήμα Ηπείρου δημιουργήθηκε πριν 27 χρόνια από τον Βαγγέλη Κώτσου με αφορμή την έναρξη των πρώτων μαθημάτων Παραδοσιακής μουσικής και ειδικότερα Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Οργάνων του Φοίβου Ανωγειαννάκη στην Πλάκα. Το ανωτέρω σχήμα ήταν το πρώτο πού δημιουργήθηκε έξω από τα όρια της Ηπειρώτικης γης και με μέλη νέους και νέες εκτός Ηπείρου και αποτέλεσε τρόπο τινά την συνέχεια του περίφημου πολυφωνικού των Κτισμάτων. Άλλωστε δύο από τα μέλη του ο Βαγγέλης Κώτσου και η μητέρα του Ανθούλα Κώτσου ήταν και μέλη των Κτισμάτων.
Το άνω σχήμα έχει στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών είναι η τελετή έναρξης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο το 1997 σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Απρίλιο τού 1998 στις 8 και 9 συμμετέχει στους΄΄ Δρόμους της φωνής΄΄με το οργανικό συγκρότημα του Πετρο-Λούκα Χαλκιά με το σύνολο Ensemble Organum του μουσικολόγου Marcel Peres ,καθώς και με το Κορσικάνικο συγκρότημα A Cumpagnia . Το Μάρτιο του 2000 δίνει συναυλίες στην Νέα Υόρκη καλεσμένο από το World Music Institute στην Βοστώνη και στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το 2000 έως το 2004 συμμετέχει αδιαλείπτως στο ετήσιο Φεστιβάλ Πολυφωνίας που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα.Τον Οκτώβριο του 2006 δίνει τρείς συναυλίες στην Τιφλίδα της Γεωργίας στα πλαίσια της συνάντησης όλων των Γεωργιανών της Διασποράς συμμετοχή η οποία ήταν ιδιαιτέρως τιμητική για το Ηπειρώτικη Πολυφωνία. Το Πολυφωνικό σχήμα Ηπείρου έχει παρουσία και στην δισκογραφία΄΄Ηπειρος της Πεντατονίας΄΄και ζωντανές ηχογραφήσεις από τα φεστιβάλ Πολυφωνίας στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων έχει δύο παρουσιάσεις της Πολυφωνικής Ηπειρώτικης Μουσικής στο ωδείο Μουσικοί ορίζοντες΄΄2003 και 2010 με ανάλυση της Πολυφωνίας και συναυλία όπως και στο Εθνικό θέατρο καλεσμένο από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη καθώς και δύο συναυλίες στο θέατρο του Ηρώδου του Αττικού με τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά και με το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών. Τέσσερα χρόνια πριν ηχογραφεί για μια ακόμη φορά για τη παράσταση σύγχρονου χορού the Thread΄΄ σε μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Κορυφαία στιγμή για την Ηπειρώτικη Πολυφωνία είναι Η πρόσκληση από τον Κορυφαίο βιολοντσελίστα του κόσμου Yo-Yo Ma στο Πολυφωνικό σχήμα Ηπείρου να κλείσουν μαζί την συναυλία του στο Θέατρο του Ηρώδου του Αττικού στις 30 Ιουνίου 2019 τραγουδώντας το μέν Πολυφωνικό σχήμα το ΄΄Αλησμονώ και χαίρομαι΄΄ ο δε Yo-Yo Ma ερμηνεύοντας ένα Ηπειρώτικο Μοιρολόι και προλογίζοντας με τα τσέλο του τον κάθε στίχο. Τον Ιούλιο του 2021 συμμετέχει στι Φεστιβάλ Φλαμέγκο της Αθήνας που διοργανώνει η Yota Baron στο οποίο η ομάδα το Πολυφωνικό της Ηπείρου τραγουδά ταυτόχρονα μαζί με την Yota Baron ένα Ηπειρώτικο και ένα φλαμέγκο a capella. Εν τω μεταξύ η ομάδα συνεργάζεται με την Μαρίνα Σάτι εδώ και τρία χρόνια συμμετέχοντας σε ένα ντοκυμαντέρ της για τους Καρακόστηδες στις Σέρρες , στον τελευταίο της δίσκο κάνοντας φωνητικά στο τραγούδι ‘’Μοιρολόι΄’.