Φόρτωση Εκδηλώσεις

 

Εργαστήριο Κόμικ από τον Soloúp

Ένα δίωρο εργαστήριο κόμικ από τον Soloúp για παιδιά 10 εως 16 χρονών.

Μια πρώτη προσέγγιση με τα -αγαπημένα σε όλους – κόμικς, τον τρόπο γραφής και δημιουργίας τους.

Ιδέα, σενάριο, storyboard, μολύβια, μελάνια… Στο εργαστήριο τα παιδιά μπορούν να δουν αλλά και να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια μιας ιστορίας κόμικς πλουτίζοντας τις μέχρι σήμερα γνώσεις τους στα «μυστικά» της αφήγησης μέσω των σκίτσων και των εικόνων.

Νικολόπουλος Αντώνης (Soloúp) 

Ο Soloύp είναι πολιτικός γελοιογράφος (Το Ποντίκι, περιοδικό δρόμου Σχεδία, παλαιότερα Το Βήμα, Goal news κ.ά.) και δημιουργός κόμικς (Βαβέλ, Γαλέρα κ.ά.). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του ίδιου πανεπιστημίου.

Η εργασία του Τα ελληνικά comics (Τόπος, 2012), επικεντρώνεται στην έρευνα και τη μελέτη της Ένατης Τέχνης στην Ελλάδα. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές με γελοιογραφίες και κόμικς και τα graphic novels Αϊβαλί (Κέδρος, 2014), Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (Ίκαρος, 2018) και 21-H μάχη της πλατείας (Ίκαρος, 2021), το τελευταίο με την υποστήριξη του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Με αφορμή τα graphic novels Αϊβαλί και Συλλέκτης έχουν πραγματοποιηθεί δυο μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (το 2015 και το 2019 αντίστοιχα), ενώ το graphic novel 21- η μάχη της πλατείας αποτέλεσε την αφορμή για την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια έκθεση κόμικς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (2021-2022) και μάλιστα διπλή,  στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και παράλληλα στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη- Tériade στη Λέσβο.

Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

 

«Soloúp: Αϊβαλί, 100 χρόνια μετά»

Παρουσίαση του graphic novel «Αϊβαλί» (εκδόσεις Κέδρος) από τον Soloúp.

8 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του εμβληματικού graphic novel κι ενώ συνεχίζεται η  φωτεινή πορεία του με εκθέσεις, μεταφράσεις, ταξίδια στην Ευρώπη και στην Αμερική, το «Αϊβαλί» στην επετειακή του έκδοση έρχεται στην Υπάτη για μια ξεχωριστή παρουσίαση από τον δημιουργό του.

Ένα ταξίδι στη μνήμη αλλά και στα αρχεία της έρευνας, και του τρόπου που δημιουργήθηκε ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα έργα για την Μικρασιατική καταστροφή, τη συνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στις δυο πλευρές του Αιγαίου.

 

Περιγραφή έργου

Ένα μονοήμερο ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί. Κι εκεί, ανάμεσα στις δυο ακτές, μεσοπέλαγα, ένα ταξίδι στο χρόνο. Στη ματωμένη Ιστορία. Σε όσα χωρίζουν τους ανθρώπους του μικρού μπουγαζιού. Σε όσα ενώνουν τους λαούς όλης της γης.

Μικρασιατική Καταστροφή. Ξεριζωμός. Χαμένες πατρίδες. Συνθήκη της Λοζάνης. Η πρώτη μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών στη σύγχρονη Ιστορία. Εκατομμύρια τραγωδίες, αμέτρητες ιστορίες κυνηγημένων ψυχών. Τις περισσότερες δεν τις μάθαμε ποτέ. Άλλες πάλι, αυτές που οι πρόσφυγες αφηγήθηκαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, σιγά σιγά μπερδεύονται, βυθίζονται στη λήθη, χάνονται. Ελάχιστες από αυτές καταγράφηκαν στο χαρτί. Ελάχιστες σώθηκαν, για να ορθώσουν τη μνήμη απέναντι στα ανθρώπινα λάθη που, όταν ξεχνιούνται, επαναλαμβάνονται.

Εκεί, στα υδάτινα σύνορα, στο στενό πέρασμα ανάμεσα στη Λέσβο και στα μικρασιατικά παράλια, ξετυλίγονται τέσσερις από αυτές τις ιστορίες. Τέσσερις Αϊβαλιώτες αφηγούνται. Τρεις Έλληνες κι ένας Τούρκος: Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης, Αγάπη Βενέζη-Μολυβιάτη, Αχμέτ Γιορουλμάζ.

Και όταν τα πόδια ξαναπατούν στη γη, το σήμερα προσπαθεί να λογαριαστεί με το χθες. Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει.

 

 

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες:
Τηλεφωνικά στα: 22310 51075 & 6936994980