Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

 

Το Περιπλανώμενο Μουσείο είναι ένα μουσείο διαπολιτισμικής θεματολογίας που ταξιδεύει!

 

Με έδρα τη Βαλένθια έχει ταξιδέψει πραγματοποιώντας εκθέσεις  και εργαστήρια εδώ και χρόνια τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα.

 

Οι Εκθέσεις και ο τρόπος λειτουργίας του Περιπλανώμενου Μουσείου

Το ‘’Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών’’, έχει ως σκοπό του, την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα διαπολιτισμικότητας. Αυτό που πιστεύουμε είναι πως χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον «άλλο» προκειμένου να βρούμε (ή και να δημιουργήσουμε) γέφυρες αλληλοκατανόησης μεταξύ των πολιτισμών. Σ’ έναν κόσμο που τείνει να γίνει εικονικός , αντιπροτείνουμε την ανάκτηση του χαμένου συναισθήματος μέσα από την επαφή μας με το αυθεντικό αντικείμενο. Αυτό που προτείνουμε είναι να μάθουμε μέσα από το αισθητηριακό και το συναισθηματικό βίωμα. Το περιπλανώμενο μουσείο μας, διαθέτει πάνω από 1000 αντικείμενα από όλο τον κόσμο τα οποία κατανέμονται σε διάφορες εκθέσεις/εργαστήρια. Το κάθε έκθεμα δεν είναι ένα απλό αντικείμενο. Είναι ένας λόγος να μιλήσουμε για τους ανθρώπους, να κινήσουμε την περιέργεια τους, να προκαλέσουμε τη δημιουργικότητα τους.

 

Η έκθεση/εργαστήριο ”Καμπάνες του Κόσμου” είναι μια συλλογή που περιλαμβάνει πάνω από 60 ιδιόφωνα μουσικά όργανα απ’όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο μπορούν να αγγίξουν τα εκθέματα και να παίξουν με αυτά. Η περιήγηση στην έκθεση/εργαστήριο κρατάει μια ώρα και η αφήγηση με στοιχεία εθνολογίας ,μουσικολογίας κ.ά προσαρμόζεται πάντα στην ηλικία και στις ανάγκες του κοινού.
Από τα μικρά  κουδουνάκια κατσίκας από την Ελλάδα ως τα Κένογκ της Ινδονησίας η έκθεση/εργαστήριο ”Καμπάνες του Κόσμου ‘, αν και μοιάζει μια έκθεση μουσικών οργάνων είναι στην ουσία μια αφορμή για να μιλήσουμε και να βρούμε τα στοιχεία που ενώνουν τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους !
η έκθεση /εργαστήριο” Καμπάνες του Κόσμου” είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες .
 Υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες.
Η έκθεση εργαστήριο «καμπάνες του κόσμου» ανοίγει ένα παράθυρο στον ηχηρό (και ιερό) κόσμο της καμπάνας.
Η έκθεση είναι μια περιήγηση στις ποικίλες παραδόσεις του πλανήτη. Σαράντα αντικείμενα (από 20 διαφορετικές χώρες) μας φέρνουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς.
Με διηγήσεις και μικρές ιστορίες, η έκθεση –εργαστήριο «καμπάνες του κόσμου», μας ταξιδεύει από την αρχαιότητα ως το σήμερα.
Όμως το πιο σημαντικό σ’αυτό το εργαστήριο, είναι ότι μπορούμε να ακούσουμε το ήχο τους, να αφήσουμε την ηχώ τους να μας ταξιδέψει, να τις κάνουμε να ηχήσουν και να νιώσουμε την δόνησή τους στα χέρια μας.
Ένα εργαστήριο ανοιχτό για όλη την οικογένεια και για όλες τις ηλικίες.
Τα αντικείμενα του εργαστηρίου, ανήκουν στην μουσειακή συλλογή «περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών», η οποία έχει αναγνωριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά»

Το Περιπλανώμενο Μουσείο είχε παρουσιαστεί για παιδιά στον Τόπο Τεχνών “Χώρα” το Μάιο του 2022 με πολύ μεγάλη επιτυχία

 

Ώρες Μουσείου των Πολιτισμών Σάββατο & Κυριακή: 20.00 – 22.00

Κόστος συμμετοχής: 5 € (κατόπιν συνεννόησης στο 22310 51075, οι θέσεις είναι περιορισμένες)

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ
Καμπάνα Akan (Γκάνα) Σίδερο
Καστανιέτες Akan (Γκάνα) Σίδερο
Καμπάνα επίκλησης των Giorumba
(Μπενίν) Σίδερο
Διπλή καμπάνα των Giorumba (Μπενίν)
Σίδερο
Agogo (Καμερούν)
Tam –tam ξύλινη καμπάνα (Καμερούν)
Ξύλο
Καμπάνα Dan (Κόστα ντε Μαρφίλ) Ξύλο
Krakets (Μαρόκο) Σίδερο
Καμπάνα (Ισπανία) Μπρούτζος
(x5) Καμπανάκια ευχής (Ισπανία)
Ορείχαλκος
Καμπάνα ευχής (Ισπανία) Κεραμικό
Almireth ( Ισπανία) Μπρούτζος
Κουδούνι αλόγου (Ισπανία) Μπρούτζος
(x2) Καμπανάκια προστασίας (Γαλλία)
Κράμα μετάλλων
Καμπανάκια πόρτας (Ιταλία) Ορείχαλκος
Κουδούνα (Γαλλία) Ορείχαλκος
Κουδούνα (Ελβετία) Σίδερο
Καμπάνα (Ελλάδα) Μπρούτζος
(x2) Κουδούνα (Ελλάδα ) Σίδερο
Κρόταλα (Τουρκία) Μπρούτζος
Καμπάνα (Βουλγαρία) Κεραμικό
Καμπάνα τελετουργίας (Ινδονησία)
Μπρούτζος
(x7) Kenog (Ινδονησία) Σίδερο
Pemugal (Ινδονησία) Μπρούτζος
(x8) Anklug (Ινδονησία) Μπαμπού
Drilbu (Θιβέτ) Κράμα
Rolmos (Θιβέτ) Κράμα
Kuenko (Θιβέτ) Κράμα
Κύμβαλα (Ινδία) Μπρούτζος
Κύμβαλα (Νεπάλ) Μπρούτζος
Σφαιρικά κουδούνια (Κίνα) Κράμα
Καμπανάκια του αέρα (Ινδία) Ορείχαλκος
Gong (Βιετνάμ) Σίδερο
Agogo (Βραζιλία) Σίδερο
Gogkie (Βραζιλία) Σίδερο
Agogo της Καστάνια (Βραζιλία) Ξύλο
Κουδούνα (Κούβα) Σίδερο
(x9) Καμπάνες από γλάστρες
Κουδούνι ποδηλάτου
Κουδούνι ξενοδοχείου
Κολωνάτο ποτήρι
(x3) Φόρμες αλουμινίου
Φιάλη από Ήλιον
(x5) Paellas

                    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ PEP BELTRAN RAMIREZ

 

 

Διπλωματούχος των παραστατικών τεχνών του Institud del Teatre, Barcelona.

Διαχειριστής και προωθητής  πολιτιστικών σχεδίων ( Gestor cultural).

Θεατρικός σύμβουλος της δημοτικής επιχείρησης πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου της Βαλένθια, και άλλων δήμων ( Xativa, Manises, Albacete, Requena),

όπου κατεύθυνε και διοργάνωσε περιοδείες και μόνιμες θατρικές σκηνές. Υπεύθυνος σχεδιασμού παραγωγής των εκθέσεων στο Palan de les Artes ( Όπερα της Βαλένθια ).

 

Ειδίκευση στη Μουσειολογία και τον λαϊκό πολιτισμό.

Διευθυντής του Gresol gestion cultural για 22 χρόνια, όπου σχεδίασε και πραγματοποίησε διάφορα μουσειογραφικά και εκθεσιακά προγράμματα σε όλη την Ισπανία

 

Τεχνικός διευθυντής στον πολιτιστικό οργανισμό Sovint (Asosacion Cultural Sovint)  όπου υλοποίησε προγράμματα ευαισθητοποίησης, διαπολιτισμικά και διεθνούς συνεργασίας.

 

Μουσειογραφικά έργα :

Μουσεία στο Δήμο της Aldacete : Museo internacional de Arte Popular, Museo de la Cuchilleria  (Μουσείο της Μαχαιροποιίας)  Museo de la paz ( Μουσείο της Ειρήνης ) και κέντρα περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Οικο-μουσεία στις πόλεις Aras de los Olmos και Sot de Chera.

Αρχαιολογικό μουσείο του Calp, και μεταξύ άλλων , το Εθνολογικό και Αρχαιολογικό μουσείο της Βαλένθια (παρέμβαση στις μόνιμες αίθουσες).

 

Εκθεσιακά προγράμματα :

Περιοδικές εκθέσεις σε διάφορα μουσεία : IVAM, MUVIM, Centre cultural  ‘ La Beneficienta’ (Εθνολογία και Αρχαιολογία)

Museo National de Arte Romano (συλλογές του Ερμιτάζ),Σιδηροδρομικό Μουσείο, όμιλος των Museos de la Comunitat Valenciana.

 

Ατομικές εκθέσεις : σχεδιασμός και παραγωγή περιοδικών εκθέσεων σχετικά με τις ανθρώπινες αξίες, την αλληλεγγύη, την ευαισθητοποίηση και την πολυπολιτισμικότητα για τον Δήμο της Βαλένθια,Xarxa de Museos de la Diva, Juntade Castilla –La Maucha, Region de Murcia, Govierno Vasko, Navarra, Diputacio de Barcelona και για τα ιδρύματα Bancaixa, CAM, CCM, Caja Duero, Caja Murcia, Caixa Carlet.

 

Εκπαιδευτική εμπειρία :

Μέλος της ομάδας βάσης και συνιδρυτής του EAJ (Escuela de Animadores Juveniles de la GV –σχολή εμψυχωτών Νεολαίας της κυβέρνησης της Βαλένθια).

Εκπαιδευτής της INEM (οργανισμός του Ισπανικού κράτους για την ανεργία ) και της SERVEF ( οργανισμός βοήθειας προς τους άνεργους της κυβέρνησης της Βαλένθια )

στο πεδίο της κοινωνικοπολιτιστικής εμψύχωσης και εμψύχωσης της νεολαίας και της κατάρτισης των εκπαιδευτικών.

Καθηγητής εμψύχωσης και διαχείρισης πολιτιστικών σχεδίων (Animacion y gestion cultural) σε εκπαιδευτικά κέντρα. (E. de Magisterio de Cheste, Edetania, EPLA, CIM)

Καθηγητής του Μάστερ της προώθησης και διαχείρισης πολιτιστικών σχεδίων στο πανεπιστήμιο CEU San Pablo (Valencia) όπου κατείχε τον ρόλο του επιμελητή σπουδών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και μέλος της εξεταστικής επιτροπής.