“Βουρκόλακας”: Ένα διαχρονικό κείμενο σε μοναδικές ερμηνείες και σκηνοθεσία από τους “Αυτή κι Αυτοί”

 

Το γνωστό δημοτικό τραγούδι “Του Νεκρού Αδελφού”, που ανήκει στην κατηγορία των παραλογών, μάς παρουσίασε η ομάδα “Αυτή κι Αυτοί”, σε δική τους διασκευή και σκηνοθεσία, το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουλίου 2023.

Πρόκειται για την ιστορία του νεκρού αδελφού, που σηκώνουν από το μνήμα οι κατάρες της μάνας, για να εκπληρώσει την υπόσχεση που της είχε δώσει όταν έστελνε νύφη την μονάκριβη κόρη της σε μακρινά μέρη.

Το θέμα έχουν χρησιμοποιήσει στα έργα τους πολλοί δημιουργοί, κυρίως λογοτέχνες αλλά και μουσικοί, ενώ δραματοποιείται πολύ συχνά. Η ομάδα “Αυτή κι Αυτοί” μάς παρουσίασε μια διασκευή με σύγχρονη ματιά που “ακούμπησε” με σεβασμό την τραγικότητα της ιστορίας, ενώ οι χιουμοριστικές τους προσθήκες ανέδειξαν τη διαχρονικότητα του κειμένου. 

Εξαιρετικοί οι δύο ηθοποιοί Τάσος Χαλάς και Αντρέας Ψύλλιας που άλλαζαν ρόλους, χροιά φωνής και συναισθήματα, κυριολεκτικά σε δευτερόλεπτα κρατώντας παράλληλα το έργο σε τέτοιο ρυθμό που οι θεατές να μπορούν, όχι απλώς να παρακολουθήσουν, αλλά να ταυτιστούν και να βιώσουν και οι ίδιοι τις εναλλαγές των συναισθημάτων. Εκπληκτική επίσης και η επί σκηνής μουσικός, Ελένη Αληφραγκή, η οποία συνέθεσε τη μουσική της παράστασης και την ερμήνευσε μοναδικά.

Οι υποβλητικοί φωτισμοί σχεδιασμένοι για να υπογραμμίσουν τις ερμηνείες, εδώ δημιούργησαν και ένα ιδιαίτερο σκηνικό τοπίο στη νέα θεατρική “γωνιά” της “Χώρας”, το Walnut Forest, ανάμεσα στις καρυδιές!

 

Συντελεστές:

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Αυτή κι Αυτοί

Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Ελένη Αληφραγκή

Φωτισμοί: Γιάννης Καραλιάς

Φωτογραφίες: Αρίστος Ρούσσης

Παίζουν: Ελένη Αληφραγκή, Τάσος Χαλάς, Αντρέας Ψύλλιας

Το έργο: 

Η Δέσπω ζει με τους εννιά γιους και τη μικρότερή της κόρη σε κάποιο χωριό της ορεινής Ελλάδας. Η Αρετή, κόρη της Δέσπως, σε ηλικία γάμου πολιορκείται από το Στεφανή, έναν νεαρό του χωριού ταπεινής καταγωγής. Ο Κωνσταντής, ο μεγαλύτερος από τους γιους, έχει διαφορετικά σχέδια και θέλει να παντρέψει την αδερφή του με έναν πλούσιο έμπορο από τη Βαβυλώνα. Ο Κωνσταντής έρχεται σε σύγκρουση με τη μητέρα του η οποία δε θέλει να αποχωριστεί τη μοναχοκόρη της και βάζει τον πρωτότοκό της να της ορκιστεί ότι αν συμβεί κάποιο κακό θα τη φέρει πίσω με κάθε κόστος….

«Ο Βουρκόλακας», το μοναδικό θεατρικό έργο του Αργύρη Εφταλιώτη (1900), αποτελεί ένα κείμενο βαθιά εμπνευσμένο από τον πλούτο των δημοτικών τραγουδιών, το οποίο αποτυπώνεται σε μια σύγχρονη διασκευή που συνδιαλέγεται με τη λαϊκή παράδοση αλλά αγγίζει το σήμερα.

Τα όνειρα, οι προλήψεις και η λαϊκή σοφία εκτυλίσσονται μέσα από ένα μουσικό παραμύθι που ζωντανεύουν οι ηθοποιοί επί σκηνής σκιαγραφώντας την κοινωνική δομή, την πατριαρχική κοινωνία και το ρόλο της γυναίκας στον οικογενειακό ιστό. Μέσα από τον καταιγιστικό ρυθμό, το θεατρικό παιχνίδι και τις διαρκείς εναλλαγές συναισθημάτων, ο  θεατής εμπλέκεται στην εξέλιξη των δράσεων ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται αισθήσεις και μνήμες από μια ιστορία που μοιάζει παλιά αλλά παραμένει μια βαθιά προσωπική ανάμνηση.

Λίγα λόγια για την Ομάδα:

Η ομάδα Αυτή κι Αυτοί αποτελείται από τους Ελένη Αληφραγκή, Σπύρο Αναστασίνη, Τάσο Χαλά και Αντρέα Ψύλλια, τρεις ηθοποιούς και μία μουσικό.  Συστήθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό το 2017 στα Duet Festival (2017) και Bob Theater Festival (2018) με κομμάτι του ίδιου έργου. Στη συνέχεια παρουσίασαν ολόκληρο το έργο «Βουρκόλακας» για δύο σεζόν. Το 2022 παρουσίασαν το «Ζητιάνο» του Αντρέα Καρκαβίτσα και το 2023 το «Την Κυριακή έχουμε γάμο» του Γιάννη Ξανθούλη.

2023-07-21T17:01:39+03:00