“Mount Oiti Art Platform”: Κάτι διαφορετικό έρχεται φέτος στο 16ο Φεστιβάλ Οίτης!

 

Σεμινάρια, Εργαστήρια, Διαλέξεις, Μουσική, Χορός, Κινηματογράφος

 

Ένα νέο ένθετο στο Φεστιβάλ Οίτης, μια σειρά διαλέξεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων, παρουσιάσεων ένα παράθυρο στο μαγικό και ανεξάντλητο κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας με καταξιωμένους καλλιτέχνες και επιστήμονες στα πλαίσια του 16ου Φεστιβάλ Οίτης, από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο.

 

Δείτε το Πρόγραμμα των Εργαστηρίων του Mount Oiti Art Platform στα πλαίσια του 16ου Φεστιβάλ Οίτης:

 ΙΟΥΝΙΟΣ

16 ΙΟΥΝΙΟΥ: ROSS DALY – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ

Μαζί του η Κέλυ Θωμά, λύρα και ο Bijan Chemirani, κρουστά.   Ο Ross Daly, μαζί με τους συνεργάτες του, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει δικές του συνθέσεις και ανήκουν στο είδος “Σύγχρονη Τροπική Μουσική”. Οι συνθέσεις αυτές αντανακλούν την πολύχρονη διαδρομή του μέσα στον ευρύτερο χώρο των μουσικών παραδόσεων της Τροπικής Μουσικής που επεκτείνεται γεωγραφικά από την Βορειοδυτική Αφρική ως την Ινδία.

Θα προηγηθεί ομιλία του Ross Daly με τίτλο: «Οι μουσικές παραδόσεις ως μια προσωπική αναζήτηση». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Θα προηγηθεί ομιλία του Ross Daly με τίτλο: «Οι μουσικές παραδόσεις ως μια προσωπική αναζήτηση». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

17 ΙΟΥΝΙΟΥ: SOLOUP – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΚΙΤΣΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΑΪΒΑΛΙ”

Ένα δίωρο εργαστήριο κόμικ από τον Soloúp για παιδιά 10 εως 16 χρονών. Μια πρώτη προσέγγιση με τα -αγαπημένα σε όλους – κόμικς, τον τρόπο γραφής και δημιουργίας τους.

Ιδέα, σενάριο, storyboard, μολύβια, μελάνια… Στο εργαστήριο τα παιδιά μπορούν να δουν αλλά και να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια μιας ιστορίας κόμικς πλουτίζοντας τις μέχρι σήμερα γνώσεις τους στα «μυστικά» της αφήγησης μέσω των σκίτσων και των εικόνων.

Παρουσίαση του graphic novel «Αϊβαλί» (εκδόσεις Κέδρος). Ένα ταξίδι στη μνήμη αλλά και στα αρχεία της έρευνας, και του τρόπου που δημιουργήθηκε ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα έργα για την Μικρασιατική καταστροφή, τη συνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

23 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΡΑΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΗΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΥ – Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΑΜ & ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήριο αυτοσχεδιασμού στην τροπική μουσική των Μακάμ και το ανατολικό μουσικό σύνολο, το πρωί. Στο εργαστήριο θα γίνει μια εισαγωγή στην θεωρία των μακάμ και στον τρόπο προσέγγισης του τροπικού αυτοσχεδιασμού και θα μελετηθούν συνθέσεις της λόγιας και λαικής ανατολικής παράδοσης μέσα απο το μουσικό σύνολο. Είναι ανοιχτό για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν και θα ιδίως στα όργανα που μπορούν να εκτελέσουν τα μικροδιαστήματα της μουσικής αυτής.

Το βράδυ ακολουθεί συναυλία με ελεύθερη είσοδο, όπου ο Νίκος Παραουλάκης με τους Κυριάκο Ταπάκη, Γιάννη Παπαδόπουλο, Βαγγέλη Καρύπη και Γιώργο Βεντούρη, μάς παρουσιάζουν το “En Route” Project.  Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΙΟΥΛΙΟΣ

13, 14, 15 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ με τα ΜΑΤΖΟΥΝΙΑ

  1. ΡΥΘΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Διαβάστε περισσότερα εδώ.
  2. ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΚΟΠΟΙ και ΣΤΙΧΑΚΙΑ Διαβάστε περισσότερα εδώ.
  3. Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ στην ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ένα μουσικό τριήμερο στους πρόποδες της Οίτης παρέα με τα Ματζούνια.  Δίπλα στις όχθες του Σπερχειού, θα ενώσουμε ρυθμούς, στίχους και μελωδίες με δημιουργική και παρεΐστικη διάθεση. Στο τέλος του τριημέρου θα γίνει σύμπραξη των τριών σεμιναρίων για μια παρουσίαση κατά την διάρκεια συναυλίας με τα Ματζούνια.

 

20 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ- Συναυλία, ΧΑΡΙΤΩΝΑΣ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ-  Σεμινάριο Παραδοσιακού Χορού

Συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια με τη μοναδική φωνή της Κατερίνας Παπαδοπούλου και σεμινάριο παραδοσιακού τραγουδιού και χορού από την Κατερίνα Παπαδοπούλου και τον Χαρίτωνα Χαριτωνίδη. Η Κατερίνα Παπαδοπούλου και οι συνεργάτες της, για άλλη μια φορά μας δείχνουν πως η παράδοση δεν είναι μόνο ένα κληροδότημα μουσειακού χαρακτήρα, αλλά πως ζει, αναπνέει και εξελίσσεται μέσα μας, μαζί μας, γύρω μας, για εμάς.

«Μια μουσική παράσταση με λόγο, μελωδία, εικόνα, κίνηση, λουσμένη στο ανέσπερο φως του Αιγαίου»

Διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες σολίστες, με έντονη δραστηριότητα και μεγάλη διαδρομή στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, δημιουργούν το μουσικό σχήμα «Aegean Arc» και συνδιαλέγονται με τον μουσικό πλούτο, την κληρονομιά και την παράδοση του ελλαδικού χώρου.  Διαβάστε περισσότερα εδώ.

25, 26, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ: SIMONE MONGELLI – Εργαστήρι Body Music

Από τον δημιουργό του Bodyterranean, το πρωτότυπο μουσικοκινητικό έργο που έχει συγκινήσει το κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένα βιωματικό εργαστήρι για όλους.  Η μουσική του σώματος, πέρα από την καλλιτεχνική της εφαρμογή, προσφέρεται ειδικά και ως εκπαιδευτική πρακτική: αναπτύσσει την σωματική συνείδηση, βελτιώνει την σχέση με τον χώρο, τον συντονισμό, την αίσθηση του ρυθμού (όχι μόνο μουσικού), την ευχέρεια στις κινήσεις, καλλιεργεί την ομαδική συνεργασία και την σωστή εκτίμηση της ατομικής συνεισφοράς στην ομάδα, και γενικότερα την μουσικότητα, την ικανότητα ακοής του εαυτού μας και των άλλων, τον αμοιβαίο συγχρονισμό, την αυτοσυγκέντρωση και την σωματική αρμονία, την ισορροπία και την συνεργασία της λογικής με την κινησιολογική αντίληψη.

Το εργαστήριο βασίζεται στην πολυετή και διεθνή πείρα του Simone Mongelli, τόσο ως performer και ως δάσκαλος, όπως και στην μακρόχρονη έρευνά του πάνω στους παραδοσιακούς ρυθμούς και μουσική: θα εξερευνηθούν οι βασικοί ήχοι του ανθρώπινου σώματος, θα δουλευτούν ο συντονισμός του ήχου και της φωνής με την κίνηση, ο προσωπικός και ομαδικός συγχρονισμός, η κίνηση στον χώρο, η χρήση του σώματος για την ρυθμική συνοδεία τραγουδιών, η απόδοση παραδοσιακών ρυθμών και μουσικής.   Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ  Dr ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΓΑΛΙΑΝΟΥ – Χορός και μουσική – Σχέσεις και δημιουργία

Στο σεμινάριο θα περάσουμε από την προσωπική εξερεύνηση στο μουσικό και κινητικό αυτοσχεδιασμό και σύνθεση ως άτομα, ζευγάρια και μέσα σε μικρές και μεγαλύτερες ομάδες. Θα αναστοχαστούμε πάνω στην εμπειρία μας, θα συζητήσουμε πάνω σε αυτή με στόχο να αναπτύξουμε τις εκφραστικές, δημιουργικές και κοινωνικές μας δεξιότητες. Θα ασχοληθούμε με το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της διεργασίας της ομάδας και θα συναποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα το παρουσιάσουμε στο κοινό.  Διαβάστε περισσότερα εδώ.

2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ  Dr ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΓΑΛΙΑΝΟΥ – Αισθητική Οικολογία (Ακούω την κίνηση βλέπω τους ήχους)

Ακούω την κίνηση βλέπω τους ήχους: σχέσεις κατανόησης και δημιουργίας σώματος και φυσικού περιβάλλοντος

Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με τα ηχοτοπία που μας περιβάλλουν. Θα τα προσεγγίσουμε μέσα από ηχοπεριπάτους, τρόπους σύνδεσης της κίνησης και του ήχου, των οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων. Θα χορέψουμε τα ηχοτοπία και θα τα ανασυνθέσουμε σε δικές μας μουσικές δημιουργίες.

Το σεμινάριο συνοδεύεται από ομιλία σχετικά με τη θεωρία της ακουστικής οικολογίας και σχετική συζήτηση και αναστοχασμό. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: WORKSHOP / ΣΥΝΑΥΛΙΑ- από τους DRUMS VOICE JAZZTRONICA DUET – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ – ΗΛΙΑΣ ΔΟΥΜΑΝΗΣ

Αγγελική Τουμπανάκη: “Ο πολυδιάστατος ρόλος της φωνής. Φωνητικός Αυτοσχεδιασμός”

Το εργαστήριο που έχει ως κύριο στόχο να εισάγει τεχνικά και φρασεολογικά τους performers, σε ένα υψηλότερο επίπεδο επάρκειας στην φωνητική έκφραση και τον αυτοσχεδιασμό. Στο Σεμινάριο της Αγγελικής Τουμπανάκη χρησιμοποιούνται βασικές αρχές μουσικής όπως: αρμονία, ρυθμική ακρίβεια, βαθιά ακρόαση και αυτοσχεδιασμός πάνω σε διαφορετικούς ρυθμούς, κλίμακες, μουσικά ιδιώματα, freestyle φωνητικά vocabularies και δομές.

Ηλίας Δουμάνης: “Drumming και Τεχνολογία”. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν τρόποι μελέτης στο ηλεκτρονικό drums set, με βάση τα ρυθμικά και ηχοχρωματικά patterns αλλα και τρόποι ενορχήστρωσης με βάση τον συνδυασμό ρυθμού και των ψηφιακών ήχων – samples.

Ακολουθεί συναυλία από το Nu Jazz ντουέτο τυμπάνων – φωνής  «Drums & Voice Jazztronica Duet». Το project ξεκίνησε από την ανάγκη των δύο μουσικών να πειραματιστούν, να εξερευνήσουν τα όρια του ήχου των οργάνων τους και να σχεδιάσουν ένα πολυεπίπεδο ηχητικό περιβάλλον  με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και προγραμμάτων και της live looping τεχνικής. Παρουσιάζουν δικές τους συνθέσεις και κομμάτια της διεθνούς jazz σκηνής.  Διαβάστε περισσότερα εδώ.

3, 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – Εργαστήριο με τον Σκηνοθέτη Λάμπρο Ντούσικο – Κάθε άνθρωπος ένα σενάριο και μια σκηνοθεσία- Δημιουργικός και Επιμορφωτικός Κύκλος

Ένα διαδραστικό διήμερο γνωριμίας με τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή σεναρίου για τον κινηματογράφο. Μια ελάχιστη αναγκαία θεωρητική περιήγηση θα δώσει την αφορμή σε κάθε ενδιαφερόμενο, να πειραματιστεί με τη σκέψη του. Να κάνει πράξη απλές ιδέες, που υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν -γιατί όχι- να αποτελέσουν εν δυνάμει προσχέδια σεναρίων και κινηματογραφικών αφηγήσεων. Δεν στοχεύουμε στην γένεση νέων σεναριογράφων ή σκηνοθετών. Σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τους φίλους και τις φίλες, να δουν τον κόσμο που μας περιβάλλει με άλλο μάτι. Να δουν την καθημερινή ζωή μέσα από το πρίσμα της δημιουργίας, ως πηγή έκφρασης.

Σας καλούμε για μια πρώτη επαφή με το χώρο της εικόνας και της αφήγησης, συζητώντας και ανταλλάσσοντας ιδέες για το πώς η ζωή μας μπορεί να γίνει ακόμα πιο όμορφη.  Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες, τιμές, δηλώσεις συμμετοχής για όλα τα εργαστήρια εδώ και αναλυτικά τις εκδηλώσεις του 16ου Φεστιβάλ Οίτης στο:  www.xwra.gr

Πληροφορίες:
Τηλεφωνικά στα: 22310 51075 & 6936994980

Info:
MOUNT OITI ART PLATFORM
Σεμινάρια, Εργαστήρια, Διαλέξεις, Μουσική, Χορός, Κινηματογράφος
16ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΙΤΗΣ
Τόπος Τεχνών «Χώρα»

Λελέικα Υπάτης, Φθιώτιδα
Τηλ. 2231051075,6936994980
e-mail: 
info@xwra.gr
www.xwra.gr

Σε συνδιοργάνωση με:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.)

Δήμος Λαμιέων

2022-06-07T11:32:00+03:00
This website uses cookies and third party services. Ok